Pregătirea pentru sarcină

Pentru ca sarcina sa înceapă în cele mai bune condiții e bine sa va gândiți la aceasta până la survenirea ei. Etapa preconcepțională este o perioada de o mare importanță ce se răsfrânge atât asupra rezultatului final al sarcinii, cât și asupra sănătății viitorului copil. Sarcina neplanificata și nedorita de femeie sau nerecomandată de medic este expusă unor riscuri considerabile pentru mama și copil, în primele săptămâni de sarcina, când nici măcar nu știți daca sunteți însărcinată, dezvoltarea copilului poate fi ușor afectată de factorii profesionali și de mediul ambiant dăunător (factori chimici, radiație ș. a.), consumul de alcool, folosirea unor medicamente. Maladiile acute sau cronice pe care le aveți, de asemenea, pot complica evoluția sarcinii și pune în pericol sănătatea dvs. și a copilului pe care îl purtați.
Fiecare cuplu înainte de a planifica un copil trebuie să facă o evaluare medicală a factorilor de risc pentru sarcina și nașterea copilului.
Pentru a reduce riscurile ce pot pune în pericol sănătatea dvs. și a viitorului copil, urmați recomandările indicate mai jos:
newborn-659685_6401. Evitați o sarcină nedorită. Preveniți o graviditate nedorită, evitați sarcinile la un interval mai mic de 2 ani, până la vârsta de 18 ani și după 35 ani prin aplicarea metodelor de contracepție.
2. Efectuați un control medical înainte de a planifica o sarcină. Pentru a exclude o maladie extragenitală sau ginecologică ce ar putea complica evoluția sarcinii, efectuați un control medical înainte de a planifica sarcina.
3. Consultați specialiștii dacă aveți o anamneză obstetricală complicată (avort spontan, sarcina prematură, moarte perinatală). În caz de anamneză obstetricală complicată, se recomandă un control detaliat înainte de sarcină, pentru identificarea factorilor care determina aceasta patologie și efectuarea tratamentului necesar care ar reduce riscurile pentru sarcina ulterioară.
4. Nu fumați. Evitați să vă aflați într-o încăpere în care se fumează. Fumatul reduce substanțial șansele de a naște un copil sănătos.
5. Nu consumați alcool. Consumul de alcool în etapa preconcepțională și pe parcursul sarcinii poate cauza întreruperea sarcinii și anomalii de dezvoltare a fătului.
6. Alimentați-vă corect. Folosiți o dietă bogată în vitamine (legume și fructe). Este rațională folosirea complexelor de polivitamine (în special a vitaminelor B si acidului folic) pentru a reduce riscul malformațiilor la făt. Evitați surplusul și deficitul de greutate.
7. Nu folosiți alte medicamente decât cele recomandate de medic.
8. Evitați lucrul greu și în condiții nocive. Lucrul greu și în condiții nocive este contraindicat în perioada preconcepțională și pe parcursul sarcinii.
9.Excludeti riscul de a avea o maladie cu transmitere sexuala. Maladiile cu transmitere sexuala (herpes, sifilis, gonoree, chlamidie, HIV / SIDA) pot afecta sănătatea dvs. și a viitorului copil. Evitați contactele sexuale întâmplătoare. Dacă aveți un risc sporit de a contracta o maladie cu transmitere sexuală, la fiecare act sexual folosiți prezervativul, înainte de a planifica o sarcină, ar fi bine să excludeți factorii infecțioși susmenționați prin efectuarea investigațiilor (analizelor) corespunzătoare.

UNICEF