Prevenirea incendiilor în bucătărie

Majoritatea incendiilor din apartamente izbucnesc în bucãtãrii ca urmare a neglijenței persoanelor la folosirea aparatelor casnice de gãtit sau a distragerii atenției în timpul gãtitului pentru o perioadã de timp.

Aprinderea aragazului se realizeazã pe sistemul „gaz-pe-flacãrã”, adicã se aprinde întâi chibritul, apoi se deschide butonul aragazului.

Pentru a preveni producerea incendiilor în bucãtãria din apartamentul dumneavoastrã trebuie sã respectați câteva reguli simple:

– Nu lãsați mâncarea pe foc nesupravegheatã. Luați-o de la încãlzit dacã trebuie neapãrat sã pãrãsiți bucãtãria pentru o perioadã
mai îndelungatã, mai ales dacã s-ar putea ivi întârzieri neașteptate. Dupã ce ați terminat de gãtit asigurați-vã cã ați oprit din
funcționare cuptorul și aragazul.

– Nu lãsați copiii singuri niciodatã în bucãtãrie. Pãstrați chibriturile și brichetele acolo unde copiii nu pot ajunge și amplasați un dispozitiv de siguranțã la ușa de la cuptor.

– Atunci când gãtiți, evitați sã purtați haine sintetice largi (de exemplu halate), deoarece acestea pot lua foc foarte ușor.

– Așezați cratița cu mâner astfel încât sã nu cadã de pe aragaz sau sã se rãstoarne peste o flacãrã deschisã.

– Curãțați și îndepãrtați depunerile de grãsime și resturi de mâncare de pe aragazurile, plitele, prãjitoarele de pâine și grãtarele din bucãtãrie, deoarece acestea pot lua foc ușor.

– Dacã pregãtiți mâncarea la fripteuzã în mod regulat, vã sfãtuim sã vã procurați una electricã. Aceasta are termostat reglat pentru a se încãlzi pânã la temperatura necesarã și este mai sigurã. Aveți grijã ca alimentele sã fie scurse de apã înainte de a le introduce în ulei încins pentru a preveni împroșcarea cu ulei și arsurile. Dacã nu aveți o fripteuzã electricã și utilizați totuși una obișnuitã sau o tigaie, atunci aveți grijã sã nu o umpleți cu ulei mai mult de 2/3 din capacitate. Dacã uleiul încins începe sã scoatã
fum, atunci trebuie oprit focul și lãsat sã se rãceascã.

Cum se procedeazã dacã ia foc conținutul dintr-o tigaie

– Opriți alimentarea cu gaz/energie electricã a aragazului/mașinii de gãtit pe care este tigaia (dacã puteți sã o faceți în siguranțã) și lãsați-o sã se rãceascã.

– NU aruncați tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucãtãrie și NU turnați apã peste ea!

– Stingeți tigãile care sunt în flãcãri acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

– Dacã nu reușiți sã stingeți incendiul, iar acesta se extinde, evacuați persoanele din apartament, alertați vecinii și sunați urgent la numãrul de telefon 112 pentru intervenția pompierilor.

În bucãtãrie este interzis:

– sã depozitaþi lichide combustibile sau ușor inflamabile;
– sã pãstrați alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimenteazã aragazul (mașina de gãtit);
– sã utilizați la aparatele electrice de gãtit cordoane de alimentare cu izolația strãpunsã, improvizate sau cu ștechere defecte;
– sã lãsați mașinile de gãtit în funcțiune nesupravegheate;
– sã lãsați cârpe, prosoape sau haine în apropierea mașinilor de gãtit;
– sã turnați apã peste uleiul care a luat foc;
– sã folosiți apã pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice deoarece existã riscul sã vã electrocutați.

Dacã nu dispuneți de un stingãtor cu pulbere atunci, dupã deconectarea aparatului de la rețeaua de alimentare cu energie electricã, utilizați un prosop ud sau o hainã pentru înãbușirea flãcãrii.