Prima consultație a gravidei

În cursul primei vizite, medicul vă va pune întrebări pentru a afla daca exista factori ce ar putea afecta evolutia sarcinii si starea de sanatate a bebelusului. Va puteti astepta sa fiti întrebata despre:
• lucrul dvs. si factorii profesionali;
• bolile si operatiile suportate, medicamentele utilizate;
• bolile ereditare în familia dvs. si a sotului;
• particularitatile ciclului menstrual si data ultimei menstruatii;
• nasterile avute si avorturile efectuate.
ultrasound-1-1435018Aceste detalii sunt de o importanta extrema pentru planificarea corecta a îngrijirii medicale a dumneavoastra pe parcursul sarcinii si al nasterii.
Veti face anumite teste necesare pentru aprecierea evolutiei sarcinii. Aceste teste includ: teste ale sangelui si urinei, masurarea tensiunii arteriale, masurarea staturii si cantarirea masei corpului, precum si examinarea clinica a abdomenului, sini lor, inimii, plamanilor si a pielii. Examinarea ginecologica speciala depisteaza starea colului uter in si a uterului si stabileste mai exact termenul sarcinii.

Prima vizita la medic trebuie facuta pana la 12 saptamani. În continuare în cazul unei evolutii fiziologice a sarcinii e necesar sa vizitati medicul: la 16-18, 22-24,28-30,35-36 si 38 de saptamani. Medicul va va efectua investigatia necesara, va verifica daca sarcina evolueaza fiziologic, va va ajuta sa evitati riscurile asociate sarcinii si sa nasteti un copil sanatos.

La fiecare vizita, va va fi masurata tensiunea arteriala si examinata urina pentru a depista cat mai devreme eventuale schimbari. Controlul clinic include o examinare externa a abdomenului, pentru a constata cresterea copilului, se exclud posibilele edeme ale mâinilor si ale glezne lor, precum si evaluarea dinamicii masei corpului. Daca nu exista indicatii, examenul ginecologie special nu vi se va efectua de fiecare data.

În perioadele dintre vizite, este bine sa va notati orice schimbare observata si apoi sa informati medicul. Adresati-va medicului imediat ce apare un simptom alarmant cum ar fi: sangerare vaginala, durere pelviana, dureri de cap, ameteli, tulburari de vedere, umflarea fetei, mâinilor, picioarelor si cresterea brusca în greutate.