Proprietățile fructelor și legumelor

Principalele proprietăţi nutritive şi sanogenetice ale fructelor şi zarzavaturilor sunt următoarele:

– Fructele și zarzavaturile tezaurizează certe valori nutritive şi implicit calorice. Este bine de a şti, în acest sens, că sub raport caloric, de exemplu, o sută de grame de struguri de bună calitate echivalează cu o cantitate similară de carne slabă de vacă sau de peşte. În acelaşi timp, merită a şti că banalul cartof se constituie în materia primă a celei de-a doua pâini a speţei umane.

– Tot legumele şi fructele se constituie într-o importantă sursă de energie pentru organism, şi asta graţie în primul rând glucidelor pe care le conţin, în special glucozei, levulozei şi fructozei, pe departe celei mai asimilabile pentru organism dintre toate zaharurile existente în cadrul naturii verzi.

– În aceeaşi măsură, fructele şi zarzavaturile sunt mari depozitare de vitamine, şi încă de o mare varietate.

– Tot fructele şi zarzavaturile sunt mari depozitare şi în oligoelemente, deci în săruri minerale, alte elemente nutritive indispensabile vieţii, asemenea vitaminelor.

– Fructele şi legumele reprezintă, de asemenea, cele mai mari depozitare dintre elementele nutritive pe care ni le pune la dispoziţie natura verde, în ceea ce priveşte conţinutul în fibre alimentare, deci în celuloză. Or, să nu uităm că aceste fibre alcătuiesc cel de-al şaptelea stâlp de rezistenţă al alimentaţiei umane, ceilalţi stâlpi fiind reprezentați de glucide, proteine, lipide, apă, vitamine şi de sărurile minerale. Prin marea lor bogăţie în fibre alimentare, deci în celuloză, fructele şi zarzavaturile sunt stimulente de prim ordin ale tranzitului intestinal, tranzit cu implicaţii dintre cele mai deosebite în ceea ce priveşte echilibrul somatic, deci corporal, ca şi în ceea ce priveşte echilibrul psihic şi stările de spirit. Mai e nevoie oare să precizăm, în acest sens, în ce măsură constipaţia generată de lipsa de celuloză din conţinutul intestinal, aşterne patul diverselor suferinţe şi a diverselor stări de spirit negative?

–  Nu trebuie, în sfârşit, să neglijăm sau să minimalizăm numeroasele virtuţi terapeutice ale fructelor şi zarzavaturilor. În acest sens, precizăm că ţelina şi cicoarea sunt aperitive, adică sporesc apetitul, că ridichile şi salata sunt depurative, adică contribuie la curăţirea internă a organismului; că sparanghelul, prazul, pepenii şi fructele în general sunt diuretice, adică favorizează eliminarea urinei; că usturoiul şi ceapa sunt la rândul lor, printre altele, şi vermifuge, adică contribuie la eliminarea paraziţilor intestinali; că varza roşie este expectorantă, în vreme ce cea albă, graţie vitaminei U pe care o conţine în cantităţi semnificative, este cicatrizantă pentru ulcerele tubului digestiv; că anghinarea este colagogă, adică favorizează eliminarea bilei, contribuind pe această cale la optimizarea digestiei intestinale.

– Fructele, şi dintre acestea în special merele, consumate fie coapte, fie rase, fie sub formă de zeamă, s-au dovedit de o mare utilitate în tratamentul colitelor şi enterocolitelor, mai ales când acestea ţin de vârsta copilăriei, şi asta graţie sărurilor de pectină pe care aceste fructe le conţin, şi în special acestui constituent deosebit al acestor săruri, reprezentat de pectatul de nichel.

– Fructelor şi zarzavaturilor le mai sunt proprii certe proprietăţi uricolitice, respectiv de dezintegrare în organism a acidului uric, de unde indicaţiile acestor elemente, ţinând de natura verde, în tratamentul artritelor ca şi al litiazelor renale.