Rac – Profesie

Munca in familie

Orientarea

Cind vine momentul alegerii unei profesii, tipul Rac este supus adesea sugestiilor anturajului, iar receptivitatea sa este atit de mare, incit uneori fiul imbratiseaza meseria tatalui Astfel, o atitudine de revolta deschisa il poarta spre o profesie de la antipodul vocatiei familiale.
In functie de cele doua grupe mari de Raci, se disting doua orientari principale:

a. Racii vegetativi inclina spre o munca automatizata, ascultind de regulaeconomiei de efort; automatismul lor funciar face din ei niste masinarii bine reglate care executa si repeta , fara intrerupere, cu aceeasi intensitate, aceeasi amplitudine, gesturile deprinse pentru o munca precisa, neavind nevoie, o data obiceiul format, decit de un minimum de supraveghere cerebrala.

b. Racii nervosi iau calea opusa; sint tentati de activitati in care se pot misca dupa bunul lor plac, isi pot urmari fantezia, ritmul propriu alcatuit succesiv din lene si accese de entuziasm; sint facuti ca sa evolueze haotic intr-o cariera ce le ofera multiple exercitii si le propune interese mereu reinnoite. Bucurii morale care il obsedeaza si-si iau zborul din fata lui ca niste pasari de vis. Incapabil sa iubeasca femeia, fiindca nu a trecut pragul de la mama la sotie, isi exprima neputinta de a iubi schimbind, vesnic nesatisfacut, partene-ra dupa partenera. De aceea este, prin excelenta, un vinator de /uste, mereu in cautarea unui chip, a unei siluete, a unui parfum, a unei voci… la fel de neastimparat ca si un licurici. Acest iunatic este un nelinistit: noaptea e am-bianta lui, noaptea cu lumea ei fantomatica, cu umbrele, visele, deformarile, cosmarurile, vrajile ei. II vedem, dupa ce s-a innoptat, ratacind ca un som-nambul, pindind, spionind ca sa se reintilneasca pe sine intr-o aventura fara viitor, urmarind ceva mereu ahundew, o umbra fugara care il trage dupa ea spre o viata de umbra… in zadar spera ca va intilni Mama ideala pe care o cauta. Si totusi, intr-o zi, se poate atasa de o femeie mai in virsta sau mai matura care sa-1 cristalizeze dindu-i siguranta, facind ca inconsistenta lui noc-tuma sa accepte soliditatea, sentimentul de securitate pe care il da lumina raspindindu-se asupra lucrdrilor, contactul concret cu fiintele, viziunea rezo-nabila asupra evenimentelor vietii. In schimb, acest Rac (lunarizat si satumi-zat) stie sa invaluie totul intr-un parfum de poezic, de miraculos. Dar ne putem da seama ca acest vrajitor, acest daruitor de iluzii inspira uneori dragostea neagra, pasiunea fatala.