Rac – Sanatate

O omonimie suparatoare cu teribila boala nu trebuie sa le inspire nativilor teama ca, mai mult decit altii, sint vulnerabili la atacurile ei. La drept vorbind, pentru asta e nevoie de o cu totul alta inclinatie morbida decit locul ocupat de Soare in Rac, iar traditia nu ne spune nimic – si nici statisticile moderne – in legatura cu pozitiile astrale care pot predispune la aceasta boala.

S-a observat totusi ca in timpul perioadei (1914-1940) cit Pluto a tranzitat prin zodia Racului, boala a proliferat: cancer la sin, in special, la femei, iar la barbati cancer al organelor digestive. Intrucit Pluto reprezinta pentru omenire in general, ca si pentru fiecare dintre noi, un soi de demon interior, el poate fi considerat ca un flagel care exalta aspectele malefice ale zodiei, fara insa ca ea sa fie destinata cancerului ca boala specifica. Tuberculoza, ca si bolile respiratorii, au marcat trecerea lui Pluto in Gemeni inainte de 1914, fiind adesea semnalate in temele individuale prin actiunile malefice ale lui Mercur, stapinul zodiei. Din 1940, dimpotriva, Pluto aflindu-se in semnul Leului, statisticile oficiale situeaza in fruntea cauzelor de mortalitate bolile vasculare, cardiace sicirculatorii, in legatura – s-ar parea – cu necazurile Soarelui, stapin al zodiei, si cu analogiile dialecticii Leu-Varsator pe plan medical.

Acestea fiind stabilite, sa spunem ca la Racul-tip predomina tendinta spre un temperament limfatic, spre „umori”, cum se zicea pe vremuri, si sa remarcam faptul ca Luna, stapina a zodiei, este astrul care genereaza cel mai des schimbarile de umoare. Dar mobilitatea nu e apanajul acestui tip decit prin anumite laturi si, in general, pe plan psihic. Se constata reactii lente, adesea neprevazute, dar lenese. Caracteristica principala este o nevoie irezistibila de somn, trezirea musculara este indelungata; cu ochii deschisi, nativul ii inchide de mai multe ori si trebuie sa si-i frece ca sa ii deprinda cu ambianta, cascatul, intinderea si pocnirea falangelor sint preludiile necesare oricarei decizii pentru o activitate fizica. Siesta e de rigoare, iar nativii din Rac sint adeptii cei mai convinsi ai papucilor si fotoliului la gura sobei, pentru veghea de seara.

Cu un asemenea temperament, boala ia forme ciudate, cu simptome irnprecise, insidioase, multiforme, cu o incubatie lenta, urmarind de aproape fazele lunii sau suferind modificarile orare ale ritmului zilnic: reactii organice instinctive la cel mai de jos nivel intre orele patru si sapte de dimineata (cu exceptia instinctului genezic) si, din nou, o perioada critica la sfirsitul dupaamiezii, cu tulburari functionale si angoase. Convalescentele, daca nu intervine un aspect major al unui Marte sau al Soarelui, nu pot sa fie decit lungi, ducind la o stare de vindecare imprecisa. in fond, sint boli ideale pentru un dr Knock! Si, cit de putin preponderent ar fi Saturn in horoscop, se poate constata imediat astenia, presiunea arteriala anormal de scazuta, complicatiile de natura obstructiva in bolile curente ale semnului zodiacal.

Ele provin in principal dintr-un dezechilibru neuro-vegetativ, cu toate consecintele psihosomatice pe care le atrage dupa sine o asemenea diateza supusa urmarilor multiforme si reciproce ale acestor simptome. La glandele endocrine se observa disfunctii atit hiper – cit si hipo -, puseuri si anomalii de pubertate, nanism sau gigantism timic ori hipofizar. Timusul, care dispare aproape in intregime in adolescenta, pare sa fie de altfel glanda specifica a Racului. Acesti bolnavi par sa puna enigme medicinii, dar, paradoxal, sint usor de ingrijit daca persevereaza destul de mult timp. Pentru simptomele vagi, organe ca: ficatul, pancreasul, vezica, stomacul, intestinul sau alt viscer digestiv pot fi simultan incriminate si tratate, dar, pe scurt, pare sa fie vorba de un fond de necesitati niciodata indeplinite spre totala satisfactie a subiectului. Dar Racii renunta repede la un tratament, nelasindu-i timp sa actioneze, si schimba medicul.

Hiperemotivitatea infantila ii face tributari nevrozei, care poate merge de la plasticitate psihica anormala pina la isterie, in temele foarte distonante. In anumite cazuri, docilitatea, receptivitatea ajung pina la vampirism reflex. Tendinta spre escapade , astenie, schizoidie poate reprezenta etape succesive ale acestei nevroze.

Plecind de la simbolurile specifice ale semnului – stomacul si mama -, o lucrare datorata doctorului Flanders Dunbar stabileste o relatie intre ulcerul stomacal si un conflict afectiv legat de mama: complex de intarcare sau de ranchiuna; psihanaliza modema ne indica, de altfel, punctul de plecare al acestui complex, corespunzind pe de o parte aspiratiei la independenta si, pe de alta parte, nevoii de a se lasa rasfatat. Natura acvatica a semnului este vizibila, in diversele afectiuni legate de umori: migrene menstruale, umflarea sinilor, celulita, obezitate hidropezica, faze de tensiune mare si mica in sensi-bilitatea superficiala. Si, dupa unii medici, aceasta abundenta de simptome tulburi ar fi legata de verminoze, tot un simptom lunar, parazitismul fiind una din formele limita ale satelitismului. Pe de alta parte, se pretinde ca maternitatea este mai usoara la nativele din aceasta zodie, cu conditia sa nu apara un aspect negativ al Lunii in tema lor.

O terapeutica logica pare a fi schimbarea terenului: se poate recurge fie la regimuri alimentare, fie la practici termale, fie la sugestie, la magnetism si la hipnotism, dar cu precautii. La polul opus, se poate concepe tehnica moderna a hibernarii, repaus complet pentru reflexele defazate, repaus urmat de o lenta readaptare.