Recomandări pentru helioterapie

Vom ţine cont în primul rând de faptul că helioterapia trebuie acordată cu vârsta, cu starea generală a organismului, ca şi cu propria sa sensibilitate.

Această cură nu trebuie făcută la întâmplare, ci numai la indicaţiile medicului.

Orele cele mai potrivite pentru helioterapie sunt cele plasate între 8–11 dimineaţa, neuitând faptul că, într-adevăr, înregistrăm un maximum al radiaţiei ultraviolete în jurul orei 12, şi în luna iunie, dar, din nefericire, tot la ora 12 ca şi imediat după aceea, sporeşte intensitatea radiaţiei calorice, fapt ce prejudiciază organismului, mai ales în cazul vârstnicilor, al copiilor ca şi al acelora cu o constituţie mai debilă.

Este eronat a crede că făcând plajă când cerul este acoperit cu nori, evităm impactul ultravioletelor, de vreme ce aceste radiaţii traversează norii. Mai mult decât atât, prezenţa pe cer a grupurilor de nori mici şi albicioşi, departe de a reduce cantitatea acestor radiaţii, dimpotrivă, le accentuează prin reflectare.

Este recomandabil ca helioterapia să se facă în mod progresiv, ţinând cont de sensibilitatea individuală, de eventualele expuneri din anul sau din anii precedenţi, ca şi de starea generală a organismului. Vom ţine cont de stricta individualizare a helioterapiei atât în perimetrul oamenilor sănătoşi, cât şi în al celor bolnavi şi, mai ales la aceştia din urmă. Cura helioterapică se practică în cazul adultului sănătos în mod progresiv. Se va începe această cură cu expuneri de 5-10 minute pe faţă şi pe spate, această durată sporind cu câte 5 minute în zilele următoare. Este recomandabil ca în prima zi de plajă să se practice trei asemenea şedinţe, separate între ele prin pauze de câteva minute, când vom sta la umbră. Aceste pauze vor creşte şi ele progresiv, ajungându-se la 10 minute în cea de-a opta până la cea de-a noua şedinţă.

După baia de soare este indicat să se facă o baie în mare sau cel puţin un duş, pentru răcorirea organismului.

Pentru cei cu pielea mai sensibilă, este recomandabil dă fie șters corpul cu un prosop, la ieşirea din mare sau de sub duş, ştiut fiind că pielea umedă sporeşte iradierea, fiecare picătură de apă de pe piele reflectând razele solare şi, implicit intensificându-le.

Este recomandabil ca băile de soare să fie practicate la o jumătate de oră după micul dejun sau la circa o oră după o masă abundentă. În cursul după-amiezii, este recomandabil ca acestea să se facă între orele 15-17, şi nu mai devreme de două ore după masa de prânz.

Expunerea la soare se va întrerupe la apariția unei stări subfebrile sau febrile, a arsurilor, ca şi a senzaţiei de greaţă sau a vărsăturilor. De altfel, aceste simptome, alături de lipsa poftei de mâncare, de insomnie, ca şi de oboseală, prefigurează insolaţia, ceea ce impune întreruperea temporară sau definitivă a helioterapiei.

Este util a proteja capul împotriva acţiunii directe a razelor solare, mai ales la persoanele mai sensibile, debile şi cu un sistem nervos, de asemenea, mai sensibil, protejare care se va face cu ajutorul umbrelelor, al pălăriilor de paie sau de pânză. Nici într-un caz nu vom proteja capul cu prosoape, deoarece acestea împiedică transpiraţia şi, în consecinţă, pierderea de căldură.

Este, de asemenea, util a proteja ochii cu ochelari de soare, la aceia cu o sensibilitate în acest domeniu.

În final, precizăm faptul că nu se aseamănă om cu om în ceea ce priveşte metabolizarea radiaţiilor solare, motiv pentru care cura helioterapică trebuie strict individualizată, indicată şi supravegheată de către medic.