Sângerările din nas la copii

„Epistaxis” sau sângerarea din nas este un accident destul de frecvent la copii. Acesta este destul de rar simptomul unei maladii.

Trebuie să știm că interiorul nasului este căptuşit cu o mucoasă foarte bogată în vase de sânge, care au peretele foarte fin. Mai mult, ele se contractă sau se dilată la fiecare variaţie de temperatură. Datorită marii lor fragilităţi, ele se pot rupe uşor, de unde pot apare sângerările.

Când sângerarea apare brusc, fără un motiv oarecare, trebuie să ne asigurăm că tensiunea sângelui este normală. Un puseu de hipertensiune poate provoca ruptura unui vas, deşi această afecţiune este foarte rară la vârsta copilăriei.

De asemenea trebuie să se verifice dacă nu este vorba de un defect de coagulare. Aceasta datorită faptului că mai ales băieţii pot suferi de maladia numită „hemofilie” boală ereditară care se manifestă numai la băieţi şi care are drept cauză imposibilitatea de coagulare a sângelui.

Nu trebuie uitat faptul că defectele de coagulare pot apare în unele cazuri şi datorită unei insuficienţe hepatice, care se manifestă la copii de ambele sexe.

CE TREBUIE SĂ FACEM?

Indiferent care este cauza sângerării, este important să se oprească imediat hemoragia.

În acest sens aşezaţi copilul cu capul înclinat înainte, ştergeţi nasul uşor, dar destul de ferm pentru a evacua cheagurile de sânge din nară, şi apoi apăsaţi cu degetul pe nara care sângerează. În majoritatea cazurilor, sângerarea este oprită în 4-5 minute. Dacă sângerarea este abundentă şi durează, atunci prezentaţi-vă de urgenţă la medic.

Ce nu trebuie să facem? Niciodată să nu aşezaţi copilul cu capul dat pe spate, deoarece sângele trece în gât, copilul se poate îneca sau de cele mai multe ori este mascată o hemoragie serioasă.