Scolioza

Este deviatia coloanei vertebrale in plan frontal, cu rotiri ale corpurilor vertebrale de partea convexa, rotiri care antreneaza si coastele, determinand o gibozitate de partea covexa. Aceasta noua pozitie a coloanei vertebrale produce asimetrii ale umerilor si omoplatilor. Este vorba de o atitudine scoliotica, cand curburile se pot redresa usor, sau scolioza adevarata cand s-au produs modificari osoase. Scolioza se constata la examinarea copilului, folosind aplecarea trunchiului inainte, pozitie in care apare gibozitatea de partea scoliozei.

Scoliozele pot fi :
– Cu o singura curbura, scolioza in forma literei C.
– Cu doua sau trei curburi, scolioza in forma literei S, in care curburile alterneaza de o parte si de alta a coloanei pentru a-si gasi echilibrul.

In cadrul scoliozelor adevarate, cele mai grave sunt asa-zisele idiopatice sau esentiale, cu o cauza necunoscuta si aparute inainte de varsta pubertatii. O alta grupa a scoliozelor o formeaza cele statice prin deformari ale bazinului sau inegalitati ale membrelor inferioare.

Scoliozele patologice sunt determinate de afectiuni ca: rahitism, traumatisme ale corpului vertebral (vertebra cuneiforma), poliomielita si reumatism. Scolioza se consta prin examinarea clinica a subiectului, din pozitie stand, complet gol. Se marcheaza apofizele spinoase ale vertebrelor, cu creionul dermatografic, ceea ce ne edifica asupra existentei sau nu a scoliozei si a felului acesteia. Urmarim in continuare echilibrul bazinului si aspectul picioarelor. Examenarea cu firul cu plumb, ne arata directia in care sa produs curbura, stanga, dreapta sau alternativa. Radiografia completeaza si precizeaza rezultatul examinarii.

Care sunt cauzele scoliozei la adulți

Cauza comună a scoliozelor este de departe degenerarea discurilor vertebrale. Toți adulții au un anumit nivel de degenerare a discurilor care se datoreaza imbatranirii si efectului gravitatiei. Un mic procentaj de oameni resimt dureri provocate de aceasta degenerare, iar dintre acestia doar o mica parte dezvolta scolioza.

Degenerarea discurilor se produce mai frecvent in partea inferioara a coloanei (zona lombara), in special dupa 65 ani.

Caracteristici comune ale scoliozei

Scolioza pacientilor adulti este, de regula, diagnosticata atunci cand acestia ajung la medic plangandu-se de dureri de spate sau alte simptome neurologice generate de  nervii supusi presiunii. Printre simtome se numara:

– dureri de spate

– amorțeală, furnicături sau slabiciuni ale extremitatilor care sunt provocate de nervii supusi presiunii discurilor si artritei asociate

– densitate scazuta a oaselor

– umeri inegali

– capul nu este centrat direct asupra pelvisului

– una sau ambele solduri sunt ridicate sau neobisnuit de inalte

– talie inegala

– cutia toracica deformata.

Tratamentul scoliozei

1. exerciții pentru intarirea muschilor spatelui

2. corectarea pozitiei corpului si evitarea activitatilor care necesita angrenarea unei singure parti a corpului

3. suplimente nutritive, deoarece multe cazuri de scolioza se asociaza cu osteoporoza sau densitate scazuta a oaselor

4. injecții in maduva spinarii pentru a scadea durerea

5. intervenții chirurgicale, acolo unde este necesar.