Sfaturi utile cu privire la carne și produsele din carne

* Se recomandă a spăla carnea în apă de temperatura camerei, dar în nici un caz ea nu se va lăsa să stea în această apă.

* Carnea care nu urmează să se prepare imediat nu se va spăla, deoarece aceasta ar accelera procesul de alterare.

* Carnea din congelator se va dezgheța mai repede dacă se va clăti cu apă rece, iar apoi se va pune într-un vas curat și acoperit cu capacul.

* Carnea se va păstra un timp mai îndelungat în afara frigiderului dacă se va înveli în frunze de urzici, iar apoi se va înfășura într-un prosop umed.

* Carnea spălată și stropită cu suc de lămâie va fi proaspătă chiar și într-o zi călduroasă.

* Carnea nu se va altera 1-2 zile dacă se va ține în lapte crud sau se va stropi cu apă clocotită amestecată cu o cantitate nu prea mare de sare și se va da la rece.

* Carnea rumenită într-o cantitate mică de grăsime încinsă și dreasă cu un pic de sare se va păstra proaspătă câteva zile.

pixabay.com
pixabay.com

* Carnea se va păstra proaspătă câteva zile dacă se va șterge bine, apoi se va unge cu grăsime proaspătă topită, se va înveli în hârtie de pergament și se va suspenda la rece.

* Carnea frecată cu sare sau zahăr tos se va păstra proaspătă un timp mai îndelungat.

* Carnea se va păstra mai mult timp proaspătă dacă se va ține în lapte acru proaspăt prins. Spre sfârșitul zilei laptele se va scurge și se va turna altul. În zilele următoare se va schimba câte o singură dată.

* Afumăturile (șunca, pieptul afumat, salamul afumat etc. ) se vor păstra mai bine într-o încăpere uscată, bine aerisită la temperatura de 4-8° C.

* Jambonul fiert și tăiat se va păstra (chiar pe parcursul a câteva ore) la rece și întuneric, învelit bine în polietilenă.

* Slănina se va păstra un timp mai îndelungat dacă în procesul sărării se va freca cu sare, piper, foi de dafin. Pe fundul butoiului se vor aranja 3-4 pietre spălate. Pe ele, în două rânduri, se vor pune bucăți de slănina cu șoriciul în jos, până se va umple tot vasul.

* Carnea de pasare cel mai bine se va păstra ferită de lumină într-un vas metalic, în prealabil fiind curățită de măruntaie, spălată și zvântată.

* Carnea de găină se dezgheață treptat la o temperatura medie de până la 18° C. Nu se dezgheață în apă, deoarece în acest fel pierde din calitățile sale gustative și nutritive.

* Dacă carnea cruda se va săra, atunci ea va pierde tot sucul, iar la fierbere va fi vânjoasă, aspră. De aceea, dacă nu intenționați să păstrați carnea proaspătă mai mult timp, atunci ea se va săra nemijlocit înainte de prăjire, iar carnea tocata se va săra înainte de prepararea tocăturii.

* Ficatul se va păstra pe parcursul zilei în apă rece.

* Slănina sărată se va ține în apă rece la o temperatura de până la 12°C (la 1 kg de slănină sărată 3-4 l de apă).

* Calitatea cărnii se va verifica apăsând cu degetul asupra ei. Dacă adâncitura formată va dispărea repede, iar la taiere secțiunea va fi uscată înseamnă că e bună calitate.

* Carnea bună e de culoare roșie sau roză; carnea de oaie are nuanța măslinie, iar grăsimea nu se lipește de mâini. Grăsimea de animal tânăr e de culoare albă, de animal bătrân galbenă.

* Când carnea are un gust neplăcut, în timpul fierberii se recomandă a adăuga în cratiță o bucățică-două de cărbune.

* De asemenea, carnea poate fi tăiată bucăți, spălată minuțios în apă rece, pusa într-o cratiță cu cărbune; se va turna apă până va acoperi carnea. Peste 2-3 ore cărbunele se va scoate, iar carnea se va fierbe în continuare.

* Carnea de vită se va consuma peste o zi după tăierea acesteia.

* Carnea de iepure va fi mai gustoasă dacă după tăiere se va ține la rece o zi-două, iar înainte de preparare în prealabil se va marina.

* Carnea de vită va fierbe mai repede dacă în prealabil se va bate cu un ciocănaș de lemn, iar în apă se va adăuga 1-2 linguri de oțet.

* Tocătura pentru pârjoale sau șnițel nu se va păstra mult timp chiar și la frigider. Sarea conferă cărnii o nuanță roșie, iar pârjoalele sau șnițelul preparat vor fi vânjoase, fără gust, neapetisante.

* Carnea prăjită, pârjoalele din carne și cele din pește vor fi considerate gata preparate dacă, fiind străpunse cu furculița sau apăsate cu lingura, vor elimina un suc transparent.

* Carnea va fi mai suculentă dacă se va fierbe în bucăți mari.

* Carnea se va tăia pe un fundișor ud, deoarece lemnul uscat îmbibă o parte din suc.

* Supa va fi mai gustoasă, dacă carnea de vită se va pune la foc într-o cratiță cu apă rece, sucul se va răsfierbe și carnea va deveni mai suculentă, iar bulionul mai consistent. Dacă carnea de vită se va pune în apă clocotită, atunci fiertura va fi mai puțin consistentă, iar carnea mai suculentă.

* În procesul de frigere a bucăților de carne vasul nu se va acoperi cu capac, deoarece astfel aburii nu se vor evapora, ci se vor depune pe carne și va conferi un gust neplăcut.

* Șunca, carnea fiartă de vită sau de găină se vor extrage din fiertură nemijlocit înainte de servire, altfel carnea se va usca și va fi mai puțin gustoasă.

* Carnea va fi mai apetisantă, își va păstra gustul și vitaminele, dacă se va înăbuși în cratiță cu capacul etanș, din când în când adăugându-se câte puțină apă.

* Carnea fiartă va fi suculentă dacă se va lăsa să stea până la momentul servirii în propriul său bulion, cratița fiind acoperită cu capac.

* Prelucrând carnea, nu se recomandă să se bată prea mult cu ciocanul, deoarece astfel se distrug țesuturile și se scurge sucul nutritiv.

* Carnea friptă va fi gustoasă și fragedă dacă cu o oră până la preparare se va unge cu muștar.

* Suprafața cărnii care se frige în cuptor va fi mai fragilă, iar carnea mai gustoasa, dacă în procesul frigerii se va stropi din când în când cu apă și se va freca cu felioare de lămâie.

* Carnea friptă sau fiartă va fi delicioasă dacă în procesul de preparare se va stropi cu o cantitate nu prea mare de coniac.

* Dacă înainte de prăjire carnea se va presăra cu zahăr pudră, atunci la suprafață se va forma o crustă gustoasă.

* Carnea de porc friptă va fi gustoasă și rumenă dacă pe suprafața ei în prealabil se vor aplica câteva tăieturi de cuțit.

* Carnea friptă va fi mustoasă, dacă înainte de servire se va ține puțin de asupra cratiței cu apă clocotindă.

* Pârjoalele și carnea se vor frige într-o tigaie cu ulei bine încins.

* Dacă carnea sau peștele se vor prăji în bucăți, atunci nu se recomandă să se toarne în tigaie multă grăsime, deoarece aceste produse vor îmbiba ușor grăsimea și vor căpăta un gust greu.

* Carnea fiartă, pentru a se încălzi, se va stropi cu apă rece, se va pune în tigaie și se va ține la un foc mic.

* Bucățile de carne cu sos înainte de servire se vor încălzi 30-40 min în rolă, astfel ele vor căpăta un gust și o aromă deosebită.

* La prepararea tocăturii pentru pârjoale se va folosi pâinea albă uscată, deoarece cea proaspătă conferă pârjoalelor o vâscozitate neplăcută. De altfel, pâinea albă mărește volumul produselor, îmbibă sucul de carne eliminat, carnea tocată devenind mai consistentă, iar carnea preparată mai mustoasă și mai puhavă.

* Dacă pârjoalele sau șnițelul se vor prepara din carne tocată, atunci pâinea, muiată în lapte sau apă, până a se adăuga la tocătura, se va stoarce bine.

* Dacă în tocătura pentru pârjoale se va adăuga ceapa, atunci se recomandă ca ea să nu se dea prin mașina de tocat, ci prin răzătoare.

* Tocătura de carne nu se va lipi de mâini în procesul de preparare a pârjoalelor, dacă ele vor fi udate din când în când cu apă.

* Pârjoalele nu se vor lipi una de alta dacă în tocătură se va adăuga puțină făină de cartofi.

* Șnițelul și cotletul vor fi mai moi dacă cu o oră-două înainte de prăjire, suprafața lor se va unge cu o soluție de oțet și ulei.

* Șnițelul, cotletul și antricotul vor fi prăjite nemijlocit înainte de a fi servite la masă.

* Cotletele vor fi mai gustoase și mai mustoase, dacă în procesul tăierii în mijlocul fiecăreia se va pune câte o bucățică de unt.

* Cotletele vor fi mai moi și mai puhave, dacă în tocătură se va adăuga puțină smântână, cartofi și morcovi rași.

* Cotletele pot fi preparate nu numai prin prăjire, dar și în aburi. În acest scop ele se vor instala în strecurătoare, care se va pune pe o cratiță cu apă clocotindă și se vor acoperi.

* Bucățile mari de carne, găina sau vânatul se vor stropi periodic în procesul de preparare (peste fiecare 10-15 min) cu grăsimea în care se prăjesc.

* Carnea instalată în rola încinsă nu se va arde dacă se va acoperi cu hârtie unsă cu grăsime.

* Dacă carnea la înăbușire s-a ars puțin, atunci partea arsă se va tăia, cratița se va curăți, se va adăuga supa, în care se va da drumul la carne, și înăbușirea va continua întorcându-se din când în când carnea.

* Carnea de pasăre se va frige în cuptor la foc uniform dacă în prealabil se va ține sub o greutate cu o suprafață plată.

* Carnea de pasăre se va fierbe mai repede dacă se va freca din timp deasupra și dinăuntru cu o lămâie.

* Carnea de găină se va înmuia dacă se va fierbe vreo 20 min, se va scoate din cratiță și se va introduce  câteva minute în apă rece. Apoi fierberea va continua în bulion.

* Ca sa nu coaseți cu ață pasărea umplută, veți proceda astfel: se vor înfige din ambele părți ale tăieturii bețișoare subțirele de lemn, care se vor împleti cu ață sau sfoară. După preparare bețișoarele împreună cu ațele se vor îndepărta din carne fără eforturi.

* Carnea de pasăre slabă va fi mai suculentă dacă înainte de prăjire se va împăna cu bucățele de slănină.

* Vârsta găinii se stabilește după culoarea pielii și starea piciorușelor. Pasărea tânără va avea pielea albă, fină, cu vinișoare bine conturate. Piciorușele vor fi acoperite cu solzișori mici. Găina bătrână va avea pielea aspră. Piciorușele vor fi tari și acoperite cu solzi mari, cu depuneri calcaroase.

* Vârsta cocoșului se va determina după mărimea pintenilor. Cocoșii tineri în loc de pinteni au ridicături rotunde mici, cei în vârstă au pinteni mari, cartilaginoși până la 2 cm.

* Pasarea se va jumuli mai ușor dacă în prealabil se va cufunda pentru 1-2 min în apă cu puțin bicarbonat sau în apă fierbinte.

* Pasarea se va jumuli mai ușor dacă procedura se va începe de la gât, în direcția inversă creșterii firești a penelor.

* Carnea de vânat nu va avea miros și gust specific sau amărui dacă înainte de preparare se va ține 2-3 ore într-o soluție de oțet (1 lingură la 1 l de apă) cu un adaos de ierburi aromatice (coriandru, scorțișoară, boabe de ienupăr).

* Preparând vânatul (potârniche, găinușă-de-alun, rață), pasărea se va jumuli mai întâi uscată, penele rămase în piele se vor îndepărta cu cuțitul, se va pârli, se va freca cu făină de porumb sau rumeguș. Apoi se vor scoate măruntaiele și se va cufunda în apă rece o oră, în felul acesta carnea va fi albă, moale și suculentă.

* Găina bătrână va fierbe mai repede dacă se va ține din timp câteva ore în apă cu oțet.

* Găina (sau puiul) la coacere se vor acoperi cu o pojghiță rumenă dacă se va unge din timp cu smântână.

* Puiul va avea un gust mai delicios dacă înainte de fierbere în interiorul lui se vor așeza o ceapă și pătrunjel.

* Carnea înăbușită de găină își va menține albeața dacă după împănare se va freca cu soluție de acid citric sau zeamă de lămâie.

* Puii tineri sunt mult mai delicioși, dacă se prepara imediat după tăiere.

* Gradul de preparare a cărnii de pasare în procesul de prăjire se va determina ridicându-se puțin carnea și lăsând să se scurgă sucul. Ultimele picături, transparente și incolore, sunt un indice că mâncarea e gata.

* Creierul care urmează să fie preparat pane sa va ține în apă rece, apoi se va curăți de peliculă și se va pune într-o altă cratiță cu apă rece, se va adăuga puțin ulei și sare, rădăcinoase pentru supă și se va fierbe la un foc mic 15-20 min. Creierul gata preparat se va lăsa să se răcească în apa în care a fiert.

* Înainte de preparare ficatul se ține o oră în apa rece, apoi se scurge de sânge, se îndepărtează pelicula și căile biliare.

* Ficatul de vită va fi mai moale și mai delicios dacă înainte de prăjire se va ține puțin în lapte.

* Înainte de preparare rinichii se vor tăia în jumătate și se vor ține în apă rece.

* Rinichii de vită se vor fierbe în prealabil, apoi se vor spăla cu apă rece. Rinichii de vițel, oaie și porc se vor opări în prealabil.

* Crenvurștii nu vor plesni la fierbere dacă, înainte de a le da drumul în apă clocotită, vor fi străpunși în câteva locuri cu acul. De asemenea, se recomandă și fierberea la baia de aburi. În acest scop cratița se va umple pe jumătate cu apă, se va da în clocot, apoi deasupra cratiței se vor pune în cruce linguri de lemn, iar peste ele crenvurști, astfel ca ei sa fie în aburi,dar să nu atingă apa. Peste 4-5 minute ei vor fi gata.

* Dacă salamul se curăță greu de pieliță, atunci el se va cufunda jumătate de minut în apă rece.

* Șunca puțin uscată se va pune vreo jumătate de oră într-un vas cu lapte rece.

* Dacă răciturile nu se desprind de formă, atunci aceasta se va înfășura într-un prosop cu apă caldă.

* Sosul de făină nu va avea cocoloașe, dacă făina se va dizolva în apă sărată.

* În sosul prea sărat se va introduce pentru câteva secunde o bucățică de zahăr.

* Toate condimentele se vor adăuga în bucate spre sfârșitul fierberii.

* Carnea și peștele în procesul de prăjire vor forma o crustă crocantă dacă în prealabil se vor unge cu ou bătut și apoi se vor trece prin pesmet.

* Bucatele preparate în vas sub presiune, în special dacă sunt preparate cu muștar, smântână, roșii sau varză, nu se vor lăsa în cratiță; ele se vor muta imediat într-un vas emailat sau de sticlă.

* Conservele în nici un caz nu se vor păstra în cutii metalice deschise, conținutul lor se va muta imediat într-un vas de sticlă sau emailat.

* Conservele se vor verifica dacă sunt proaspete apăsându-se cu degetul pe fundul cutiei, ca pe tinichea să se formeze o adâncitură. Dacă peste un timp locul deformat va începe să dispară, înseamnă că conserva e alterată.