Sfaturi utile cu privire la produsele lactate

* Pentru a evita formarea spumei, laptele se va amesteca în procesul fierberii, iar apoi repede se va răci.

* Laptele nu se va afuma, dacă cratița se va clăti în prealabil cu apă.

* Laptele afumat își va pierde gustul neplăcut, dacă cratița cu lapte se va aranja într-un vas mare cu apă rece, iar în lapte se va presăra puțină sare și apoi se va agita.

* Dacă laptele afumat va fi turnat imediat într-un alt vas, atunci mirosul neplăcut se va sesiza mai puțin.

* Laptele fiert încet cu spumă se va prepara în oala sub presiune, fiind fiert 20 min, iar apoi răcit în aceeași apă.

* Laptele nu va da în foc dacă pereții interiori ai cratiței se vor unge cu unt sau unt topit cu 5 cm mai sus de nivelul laptelui.

* Laptele și untul nu se vor păstra alături cu cașcavalul, deoarece mirosul de cașcaval li se transmite ușor.

* Laptele fiert se va răci repede, se va turna în sticle cu gâtul larg sau în borcane de sticlă, care se vor instala într-o strachină cu apa rece cu sare, se vor acoperi cu tifon și se vor pune la întuneric. Din când în când apa se va schimba ca să fie în permanență rece.

* Laptele nu se va înăcri, dacă ulciorul de sticlă cu lapte va fi instalat într-un vas larg cu apă, acoperit cu un șervețel curat, astfel ca marginile lui să fie cufundate în apă.

* Laptele acru se va prepara rapid, dacă pereții și fundul vasului cu lapte se va unge cu chimion. Peste 1-2 min laptele acru va fi gata.

* Untul se va păstra mai mult timp proaspăt, dacă, pus în untieră sau o oală de lut, acestea se vor ține într-o strachină cu apă rece cu sare, care se va schimba din când în când. Untul mai poate fi învelit într-o cârpă îmbibată cu soluție de oțet și apă sau va fi îndesat bine într-un borcan de sticlă. De asupra se va turna oțet.

pixabay.com
pixabay.com

* Untul nu se va topi pe timp călduros, dacă untiera se va înfășura într-un șervet muiat în apă cu sare.

* Untul și margarina se vor păstra într-un vas netransparent, deoarece, supus influenței luminii, stratul de la suprafață devine alb și capătă un miros de slănină.

* Untul și produsele grase nu se vor păstra în vase de polietilenă: ele se alterează repede și capătă un miros neplăcut.

* Untul rânced, cât și grăsimea, vor fi utilizate în hrană, dacă se vor opări cu apă cu puțin bicarbonat, apoi se va amesteca minuțios și apa, răcindu-se, se va scurge. Procedura se va repeta de două-trei ori.

* Gustul rânced de unt sau grăsime poate fi înlăturat, dacă aceste produse se vor înfierbânta împreună cu rotițe de ceapă sau cu o felie de pâine ori cu bucățele de cartof crud.

* Uleiul rămas după prăjire mai poate fi utilizat o dată, dacă se va strecura și se vor adăuga câteva picături de suc de lămâie.

* La prăjire untul nu se va întuneca, dacă tigaia încinsă se va unge în prealabil cu ulei.

* Smântâna pusă în supă sau sos nu se va închega, dacă în ea se va adăuga puțin lapte.

* Brânza de vaci sau de oi se va păstra mai bine, dacă se va înveli într-o cârpă curată îmbibată în prealabil cu apă sărată.

* Cașcavalul, brânza de vaci și cea de oi se vor păstra într-o cratiță emailată, adăugându-se 3-4 bucățele de zahăr, se va acoperi cu capacul și se va ține la rece.

* Cașcavalul se va ține în frigider cât mai departe de congelator, fiind ambalat în prealabil în staniol sau polietilenă. În hârtie el se usucă.

* Cașcavalul se va păstra acasă 10 zile, cel moale 2- 3 zile. Cașcavalul topit are un termen de garanție mai mare cu condiția ca să fie ambalat în staniol.

* Cașcavalul se va păstra pe mai mult timp nealterat, daca se va pune într-un vas de sticlă și se va acoperi cu o farfurioară cu apă rece.

* Unele produse (untul, margarina, tocătura etc.) deseori se lipesc de hârtia-ambalaj. Ea se va desprinde ușor, dacă pachetul se va ține sub un jet de apă rece.

* Cașcavalul întărit se va face mai moale dacă se va împacheta câteva ore într-un șervețel.

* Cașcavalul uscat va deveni iarăși proaspăt, dacă se va pune două zile în lapte acru.

* Cașcavalul tăiat nu se va ține descoperit mai mult de o oră, deoarece se va înăspri, se va usca, va pierde din gust și aromă.

* Se recomanda a curăți cașcavalul cu un cuțit încălzit în apă fierbinte.

* Pentru a unge pâinea cu untul scos din frigider, e necesar a cufunda cuțitul câteva secunde în apă clocotită.

* Brânza de oi va căpăta un gust plăcut deosebit, dacă se va ține o zi-două în apă rece.

* Brânza de vaci nu va fi acră, dacă se va amesteca cu o cantitate egală de lapte, se va lăsa o oră, iar apoi se va strecura prin tifon.

* Bucățele din brânza de vaci vor fi mai delicioase, dacă brânza se va da prin mașina de tocat sau prin răzătoare.