Splinuța

Splinuța (Solidago virga-aurea)

Este numita in limbaj popular si floare-boiereasca, floare-buiaca, manunchi, smeoaica, splinarita, varga-de-aur. Aceasta planta medicinala se gaseste la margini de paduri, in santuri cu apa, pe povarnisuri si locuri defrisate de padure.

Tulpina, stufoasa, presarata cu lujeri cu flori galben-aurii, ajunge la o inaltime de cca. 80 centimetri. Florile se pot aduna din iulie pana in octombrie. Se utilizeaza in bolile si hemoragiile intestinale. Splinuta este apreciata insa cu predilectie ca planta de leac impotriva bolilor renale. Florile si frunzele creeaza o senzatie racoritoare si, intrucat planta deshidrateaza, ea este recomandata in afectiunile renale si vezicale.

splinutaToate incordarile nervoase de pe urma diverselor stari sufletesti ale omului se descarca prin rinichi. De aceea, dupa un soc de ordin afectiv, fie moartea subita a cuiva apropiat si drag, fie orice alta nenorocire, se stie ca rinichiul este cel care sufera mai mult.

Splinuta se dovedeste a fi o planta medicinala care influenteaza cat se poate de pozitiv viata afectiva. Ca atare, ceaiul de splinuta ar trebui consumat neaparat in cazul unor deceptii si al altor stari sufletesti stresante. Ingerul pazitor al plantelor medicinale se gaseste in imediata apropiere a splinutei. Simtim efectul ei de echilibrare in stari emotionale grele, asemenea unei maini care mangaie, consoleaza si calmeaza. Deja privelistea splinutei in mijlocul naturii actioneaza asupra noastra linistitor. Ar trebui sa fim recunoscatori ca stim in apropierea noastra o planta care aduce atata mangaiere.

MOD DE FOLOSIRE

Prepararea ceaiului : Se opareste 1 lingurita (cu varf) de splinuta cu 1/4 litru de apa si se lasa sa stea putin. Din amestecul de ceaiuri deja mentionat se ia tot 1 lingurita (cu varf) si se pregateste ca mai sus.