Stilul de viață sănătos

Stilul de viata sanatos reduce riscul unor boli grave si al mortii  premature. Nu toate bolile pot fi insa prevenite. Studiile stiintifice
au identificat anumite tipuri de comportament care contribuie la  aparitia unor maladii grave, soldate cu decese premature. Numeroase  decese datorate in special bolilor arterelor coronare si cancerelor  bronhopulmonare pot fi prevenite. Sanatate nu inseamna doar evitarea  imbolnavirilor de tot felul. Sanatatea inseamna in egala masura  pastrarea unei stari de bine din punct de vedere fizic, mental si  social.

Pentru un om care nu doreste sa aiba probleme de sanatate, nu conteaza  doar sa manance cu placere. Pentru el, important este si CE mananca. O  alimentatie sanatoasa poate fi chiar mai ieftina. Ideile traditionale  despre ce inseamna o hrana sanatoasa sunt valabile si astazi. Consumul  legumelor cultivate in gradina ofera numeroase beneficii pentru  organism. Consumul zilnic de carne in cantitati mari – o alta idee  traditionala – prezinta insa mari riscuri pentru sanatate. Studii  recente au demonstrat ca grasimile si carnea in cantitati mari sunt  daunatoare sanatatii omului. Organismul uman are nevoie de cantitati  mici de hrana si nu in fiecare zi. Cu cit mancam mai putina carne si  grasimi animale, cu atat scad riscurile pentru sanatate.