Talpa-gâștei

Originară din Asia, talpa gâştei este destul de răspândită. La noi în ţară creşte pe lângă garduri, la marginea drumurilor, prin locuri necultivate.

PROPRIETĂȚI:

  • Este antispastică, cicatrizantă, expectorantă, tonică.

Este foarte eficientă împotriva tulburărilor cardiace de origine nervoasă, cum ar fi de exemplu palpitaţiile. Se utilizează de asemenea pentru spălarea rănilor, în bronşite, diaree, balonări, cicluri menstruale insuficiente cantitativ.

PĂRȚI UTILIZATE

Se recoltează numai vârfurile florale, în timpul înfloririi (frunzele uscate se înnegresc şi îşi pierd eficacitatea). Conţin cantităţi mici de glicozide şi alcaloizi, principii amare. Preparatele sunt cu atât mai eficace cu cât sunt mai amare.

  • PENTRU UZ INTERN – se prepară infuzie în felul următor:

Într-un litru de apă fierbinte introduceţi 30 g plantă. Lăsaţi să se infuzeze 10 minute. Filtraţi. Beţi 2 – 3 căni pe zi (consumat cu o săptămână înainte de ciclul menstrual face ca acesta să devină mai abundent).

  • PENTRU UZ EXTERN – pentru spălarea rănilor, faceţi un decoct din 50 g vârfuri florale într-un litru de apă. Fierbeţi 10 minute. Rezultate bune se obţin prin utilizarea unui extract hidroalcoolic preparat din 25 grame plantă şi 1 kg de vin. Se fierbe 3 minute, iar după un repaus de 12 – 14 ore se filtrează. Se administrează zilnic de 3 – 5 ori câte 50 ml. Acţiunea se instalează după 1-2 săptămâni. Planta fiind lipsită de efecte nedorite, tratamentul poate fi continuat fără întrerupere timp de câteva luni de zile.