Traista ciobanului

Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris)

Aceasta planta medicinala foarte valoroasa, care se intalneste peste tot pe drumuri, campii, pamanturi intelenite, ogoare paraginite, santuri, povarnisuri, campuri si gradini de zarzavaturi, este considerata in general o buruiana incomoda. De-abia se aduna undeva o movila de pamant – mai ales and se construiesc case – si imediat apare, aproape peste noapte, traista- ciobanului. In limbajul popular i se mai zice si arior, buruiana-de-friguri, coada-pisicii, pasatel, pascuta, pastele-cailor, punga-babei, punga-popii, pungulita, rapan, straita-popii sau tasculita. Frunzele zimtate neregulat formeaza – asemanator papadiei – o rozeta. Tulpina ajunge pana la o inaltime de 40 centimetri. Perioada de inflorire: martie-noiembrie. Florile, foarte mici, de un alb murdar, sunt umbeliforme, alcatuind o inflorescenta in forma de ciorchine; de tulpinitele subtiri atarna micile pastai (fruct capsula) sub forma de inimioare si amintind la pipait de pielea prelucrata.

Ceaiui de traista-ciobanului, din care se consuma zilnic 2-3 cesti, se intrebuinteaza cu mare succes in toate tipurile de hemoragii, ca de exemplu in hemoragiile nazale, stomacale, intestinale si in metroragii (hemoragii uterine neregulate). In cazul ranilor sangerinde, la care sangele nu vrea sa se opreasca, infuzia de traista-ciobanului are un efect hemostatic uimitor. In cazul menstruatiilor abundente, se beau, timp de 8-10 zile inainte de venirea ciclului, zilnic cate 2 cesti de ceai, folosind 1 lingurita (cu varf) de traista-ciobanului la 1 ceasca. Acest ceai serveste si la reglarea ciclului pe parcursul pubertatii. In timpul menopauzei, de asemenea, fiecare ferneie ar trebui sa bea 4 saptamani de-a randul cate 2 cesti zilnic, sa intrerupa apoi pentru 3 saptamani si sa repete periodic acest tratament.

traista_ciobanuluiPentru hemoroizii care sangereaza se fac mici clisme intestinaie, bai de sezut sau spalaturi cu infuzie calduta de traista-ciobanului. Mamele care au sanii umflati in timpul alaptatului ar trebui sa-si incalzeasca la aburi (intr-o sita) traista-ciobanului proaspata, s-o puna intre panze si sa si-o aplice local calda, sub forma de comprese. Se recomanda cu succes in cazul hemoragiilor renale 2 cesti pe zi cu un amestec de ceaiuri din traista-ciobanului si coada-calului in parti egale.

Traista-ciobanului este insa – asemanator vascului – si o planta medicinala care regleaza circulatia sangelui, fiind indicata deci in mod deosebit atat la hipertensiune cat si la hipotensiune arteriala. Spre deosebire de ceaiul de vasc, care se face lasandu-se vascul peste noapte in apa la rece, acest ceai se pregateste oparind traista-ciobanului. Se iau 2 cesti pe zi si se intrerupe consumul de ceai atunci cand circulatia s-a normalizat. Un efect curativ la fel de bun ca si vascul il are traista-ciobanului in hemoragiiie menstruale. Si in acest caz, ceaiul se bea numai o perioada de timp.

MODURI DE FOLOSIRE

Prepararea ceaiuiui: Se opareste 1 lingurita (cu virf) de plante cu 1/4 litru de apa si se lasa sa stea putin.

Comprese cu aburi: Se pun 2 maini pline de traista-ciobanului, daca se poate proaspata, intr-o sita care se tine peste abur. Planta muiata la abur se baga intr-o bucata de panza care se aplica local sub forma de compresa.

Tinctura de traista-ciobanului: Traista-ciobanului proaspata, cu flori, frunze, tulpina si pastai, se taie marunt si se introduce intr-o sticla pana la gat, se toarna deasupra rachiu de secara sau de fructe de 38-40% (plantele sa fie acoperite) si se lasa sa stea 14 zile la soare sau la caldura.