Turița mare

Turița mare (Agrimonia eupatoria)

Poarta si denumirile: asprisoara, boitoreana, buruiana-de-friguri, canipoala, coada-racului, cornatel, dumbravnica, lipici, matcuta, scaisor, turita. Prin turita-mare avem la dispozitie o planta medicinala magnifică, numita in germana ,,regele tuturor plantelor”. Ea creste in locuri insorite, uscate, pe margini de drumuri, campuri si paduri, pe povarnisuri, dealuri si pante, in luminisuri si printre ruine. Florile mici, galbene alcatuiesc, ca si la lumanarica, o inflorescenta in forma de ciorchine lung. Intreaga planta este acoperita cu peri moi, frunzele mari pot atinge o lungime de 10 centimetri si sunt penate. Planta ajunge pana la o inaltime de 80 centimetri si apartine aceleiasi familii ca si cretisoara. Turita-mare este culeasa in timpul infloririi, intre lunile iunie si august.

Istoria acestei plante medicinale dateaza, ca si la multe altele, din trecutul indepartat. Era cunoscuta inca de pe vremea vechilor egipteni. Turita-mare poseda un puternic efect curativ pentru toate inflamatiile gatului si ale gurii; deci la ea ar trebui sa ne gandim in caz de  faringita, stomatita ulceroasa sau alte inflamatii ale mucoasei bucale. Oamenii care, datorita profesiunii, vorbesc sau canta mult ar trebui sa faca, preventiv, in fiecare zi gargara cu ceai de turita-mare. Frunzele au un efect excelent in anemie, rani, reumatism, lumbago, tulburari digestive, ciroza hepatica, in scaderea activitatii hepatice, precum si in bolile splenice (de splina). Se pot bea zilnic pana la 2 cesti cu ceai. Fiecare ar trebui sa-si dea osteneala sa faca o data sau de doua ori pe an o baie cu adaos de infuzie de turita-mare, iar copiii scrofulosi ar trebui sa faca zilnic o astfel de baie.

SONY DSC
SONY DSC

Turita-mare este una dintre plantele noastre medicinale cele mai bune, datorita efectului sau astringent si a componentelor curative. Cate 1 ceasca cu ceai de 3 ori pe zi vindeca emfizemul pulmonar, cordul marit, dilatarea stomacului si a intestinelor, apoi bolile renale si vezicale, daca remediul este folosit un timp mai indelungat.

Alifia de turita-mare se recomanda calduros in varice si ulceratiile gambei si se intrebuinteaza asemanator alifiei de filimica. In bolile hepatice se foloseste un amestec de ceaiuri de plante, astfel: 100 grame de turita-mare, 100 grame de dragaica si 100 grame de vinarita (numita si mama-padurii). Se bea zilnic dimineata, pe stomacul gol, cate 1 ceasca, iar in restul zilei se beau 2 cesti, incetul cu incetul.

MODURI DE FOLOSIRE

Prepararea ceaiului: Se foloseste 1 lingurita de plante la 1/4 litru de apa, se opareste si se lasa sa stea putin.

Baie de plante: 200 grame de plante pentru 1 baie completa.

Amestec de ceaiuri contra bolilor hepatice: Turita-mare, dragaica si vinarita sunt amestecate in parti egale. Se foloseste 1 lingurita (cu varf) la 1/4 litfu de apa, se opareste si se lasa sa stea putin.

Prepararea alifiei: 2 maini pline de frunze, flori si tulpini taiate marunt la 250 grame de untura de porc.