Uleiuri medicinale aromatice

Uleiurile medicinale aromatice folosite în scopuri terapeutice se obţin prin macerarea plantelor în cauză în ulei comestibil, timp de 4-5 săptămâni. Iată câteva din aceste uleiuri, dimpreună cu proprietăţile lor medicinale:

Uleiul de usturoi este în principal vermifug, apoi aperitiv şi hipotensor.

Uleiul de cimbru exercită nete efecte spasmolitice, secretomotorii şi antiseptice, aceste ultime proprietăţi fiind superioare multor altor uleiuri.

Uleiul de fenicul exercită efecte spasmolitice şi sporeşte diureza.

Uleiul de coriandru și chimion exercită proprietăţi spasmolitice, stomahice (aperitive) şi carminative.

Uleiul de pin este un bun antiseptic al căilor respiratorii şi urinare, având de asemenea şi proprietăţi diuretice.

Uleiul de ienupăr este şi el diuretic, favorizând în mod preponderent eliminarea azotului şi a clorului pe cale renală. Acelaşi ulei este şi hipotensor.

Uleiul de brad, de pin şi de molid sunt folosite ca inhalante, datorită proprietăților lor antiinflamatorii şi antiseptice, în tratamentul inflamațiilor căilor respiratorii. Aceleaşi uleiuri mai pot fi folosite şi ca aromatizante pentru băi sau ca deodorizante pentru încăperi.

Uleiul de ienupăr este și el folosit în aceleași inflamații ale căilor respiratorii, contribuind la fluidificarea secreţiilor bronşice, de unde folosirea sa mai ales în tratamentul bronşitelor. Acelaşi ulei s-a mai dovedit eficace și în tratamentul afecțiunilor reumatismale, folosit ca aromatizant al băilor ce se fac în acest scop.

Uleiul de levănţică este un excelent antiseptic, diminuând flora microbiană din răni, mai poate fi administrat şi sub forma de băi calde, făcute cu 1/2 oră sau cu o oră înainte de culcare, când exercită efecte sedative pentru sistemul nervos şi calmează durerile migrenoase.

Uleiul de mentă este folosit ca dezodorizant al încăperilor, ca dezodorizant al gurii, corijând mirosul şi gustul neplăcut când este folosit ca apă de gură, ce se obține din dizolvarea a câteva picături din acest ulei, într-un pahar cu apă, cu care ne vom clăti în continuare cavitatea bucală. Tot uleiul de mentă mai este folosit și ca inhalant în tratamentul laringitelor şi traheitelor. Amestecul a 5 ml ulei de mentă dizolvat în prealabil în 95 ml alcool, s-a dovedit eficace în tratamentul durerilor reumatice sau al mâncărimilor urticariene, folosit sub formă de frecții locale. Inhalația de ulei de mentă se prepară prin dizolvarea a câteva picături din acest ulei, într-un vas cu apă fierbinte; vaporii degajaţi de această soluţie fiind adânc inhalaţi, pentru a pătrunde în laringe şi în căile aeriene superioare.