Urzica moartă galbenă

Urzica moartă galbenă (Lamium galeobdolon)

Aceasta planta poarta si numele de galbinita, sugel-galben, urzica-galbena, urzica-moarta, zabrea. Ea creste in paduri umede si santuri, sub tufisuri, langa garduri si garduri vii, printre daramaturi, pe locuri umede, umbroase si pretutindeni unde se intalneste si urzica. Infloreste in lunile aprilie si mai, iar in zonele muntoase chiar si mai tarziu. Rizomul vivace (care traieste mai mult de un an) formeaza tulpini verticale, inalte de pana la 50 centimetri, frunzele sunt dispuse incrucisat in serii la niveluri diferite, avand forma unui ou si sunt crete, florile stau intr-un verticil fals la subsuoara frunzei. Se colecteaza frunzele si florile.

urzica__moarta_albaCa si urzica-moarta-galbena, urzica-moarta-alba (Lamium album) – purtand in limbaj popular si numele de fata-matei, mierea-ursului-cu-flori-balai, sugel-alb, urzica-alba, urzica-creata, urzica-moarta – este si ea o planta medicinala remarcabila. Ea infloreste ca buruiana din mai pana in octombrie pe drumuri, printre daramaturi si terasamente de cale ferata. Se culeg si frunzele, insa in primul rand florile. Ceaiul preparat din ele ajuta in bolile grele ale organelor pelviene si in tulburarile si durerile menstruale, daca se iau 2 cesti pe parcursul zilei. Are si efect depurativ combate insomnia pe baza nervoasa si este un remediu eficace in cele mai diferite maladii ale femeilor. Femeile cu vesnice afectiuni ale organelor pelviene si fetele tinere ar trebui sa aprecieze mult acest ceai.

Florile si frunzele urzicii-moarte-galbene se folosesc in maladii asemanatoare, mai ales in retentie urinara, boli ale cailor urinare, usturimi la urinat, boli renale grave. Florile sunt indicate in tulburari digestive, scrofuloza si eruptii cutanate. In acest scop se bea o cana cu ceai dimineata. Contra ulceratiilor si a varicelor ajuta compresele cu infuzie.

Urzica-moarta-galbena este recomandata impotriva paraliziei vezicale la oamenii batrani, in racelile vezicii urinare si in nefrite. O baie de sezut cu adaos de urzica-moarta-galbena este deosebit de binefacatoare.

In scleroza renala incurabila, irigare renala si racordare la rinichi artificial, urzica-moarta-galbena, amestecata in parti egale cu dragaica si splinuta, aduce rezultate lecuitoare dintre cele mai bune. Daca nu poate fi procurata urzica-moarta-galbena, atunci se poate adauga si urzica-moarta-alba.

MODURI DE FOLOSIRE

Infuzie: 1 lingurita (cu varf) la 1/4 litru de apa – a se opari doar, a se lasa putin in repaus.

Comprese: 3 lingurite (cu varf) la 1/2 litru de apa – a se opari, a se lasa putin in repaos. A se umezi carpe cu infuzie si a se aplica astfel comprese calde.

Amestec de ceaiuri: A se amesteca urzica-moarta-galbena, dragaica si splinuta in parti egale. A se opari 1 lingurita (cu varf) din acest amestec cu 1/4 litru de apa. A se lasa sa stea putin.