Vaccinarea sugarilor

Vaccinarea protejează copiii împotriva mai multor boli grave. Copilul este imunizat prin vaccinuri administrate injectabil sau pe gură. Un copil nevaccinat este expus unui risc mare de îmbolnăvire gravă.

Graficul vaccinărilor obligatorii și gratuite ale sugarilor

Primele zile de la naștere – tuberculoză și hepatită B

2 luni – difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită B

4 luni – difterie, tetanos, tuse convulsivă,poliomielită

6 luni – difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită B

12 luni – difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită

pixabay.com
pixabay.com

Calendarul vaccinărilor este stabilit anual de Ministerul Sănătății prin Programul Național de Vaccinări și de aceea pot apărea modificări față de calendarul prezentat în acest material. Medicii de familie și  pediatrii sunt cei mai în măsură să sfătuiască familia cu privire la vaccinarea copilului.

La cel puțin o lună după vaccinarea de la un an, se face vaccinul contra rujeolei, rubeolei, oreionului.

La dorința dumneavoastră, după ce ați fost amănunțit informați de medicul de familie, se pot face și alte vaccinuri, încă neobligatorii în România.

Alăptarea reprezintă o imunizare naturală împotriva multor boli de care mama a suferit. O parte din rezistența mamei la boli este transmisă copilului prin laptele supt de acesta și în special prin laptele gros, gălbui (numit colostru) secretat în primele zile după naștere.

Vaccinarea nu trebuie amânată. Toate vaccinările trebuie să fie făcute complet în primele 13-14 luni de viață ale copilului. Dacă, dintr-un motiv oarecare, un copil nu a fost vaccinat în perioada optimă, vaccinările pot fi recuperate.

După vaccinare, copilul poate avea febră sau i se poate înroși și umfla locul injecției care este dureros. Ca și atunci când este bolnav, copilul va fi hrănit normal, respectându-i lipsa poftei de mâncare și asigurându-i nevoia crescută de lichide (alăptare la cerere, oferire de apă – neîndulcită! – celor înțărcați), va fi îmbăiat, poate fi scos la plimbare dacă nu are temperatura peste 38 grade.

UNICEF