Valoarea nutritivă a principalelor grupe de alimente

  1. Carne, produse din carne, pește (carne de vită, porc, pasăre, pește, șuncă, mușchi țigănesc, diverse salamuri, ficat etc.)

Avantaje – proteine cu valoare biologică mare; vitamine (PP, B2, B6, B12, acid pantotenic, acid folic); fier ușor utilizabil (eritropoietice, antianemiante); excitosecretoare pentru sucurile digestive; stimulante ale stării generale.

Dezavantaje – conțin grăsimi bogate în acizi grași saturați, colesterol; sărace în acizi grași polinesaturați (esențiali), excepție peștele; acidifiante; sărace în calciu; sărace în acid ascorbic.

  1. Lapte și derivate (lapte dulce, bătut, acidofil, iaurt, lapte praf, brânză de vaci, caș dulce, telemea, cașcaval etc.)

Avantaje – proteine cu valoare biologică mare; vitamine (A, D, B2, B6, acid pantotenic etc.); calciu ușor utilizabil (prin: raport ca/P supraunitar, prezența de lactoză, vitamina D2, citrați; protide bogate în lizină); digestibilitate ușoară.

Dezavantaje – conțin grăsimi bogate în acizi saturați, sărace în acizi grași esențiali; sărace în vitamina C; sărace în fier, cupru; constipant.

  1. Ouă

Avantaje – proteine de clasa I (cu cea mai mare valoare biologică); lipide; vitamine (A, D, E, B2, B6, acid pantotenic etc.); elemente minerale (fier, fosfor); digestibilitate ușoară; fortificarea dietei.

Dezavantaje – bogate în colesterol, sărace în vitamina C, acidifiante.

  1. Grăsimi alimentare animale (unt, smântână, untură) și vegetale (ulei vegetal)

Avantaje – valoare calorică ridicată, lipide, vitamine liposolubile (A, D), acizi grași.

Dezavantaje – bogate în acizi grași saturați; lipsite de vitamine.

  1. Cereale și derivate (pâine, făină, grâu, orez, paste făinoase etc.)

Avantaje – glucide, proteine de clasa a II-a; vitamine (B1, B2, B6, PP, acid pantotenic); valoare calorică mare.

Dezavantaje – lipsite de vitamina A, D și C; sărace în calciu; bogate în fosfor, prezent mai ales sub formă de acid fitic; acidifiante.

  1. Legume și leguminoase uscate

Avantaje – elemente minerale (K, Mg, Ca, Fe); vitamine (caroten, C, P, K); diuretice,

Dezavantaje – sărace în proteine (afară de leguminoasele uscate, care conțin proteine de clasa a II-a); conțin material de balast iritant pentru intestin; valoare calorică mică.

  1. Fructe

Avantaje – glucide cu moleculă mică; apă și săruri minerale; vitamine (C, P); pectine.

Dezavantaje – valoare calorică mică (în afară de cele oleaginoase); sărace în proteine și lipide (în afară de cele oleaginoase); bogate în substanțe de balast iritante pentru intestin.

  1. Zahăr și produse zaharoase

Avantaje – glucide cu moleculă mică, ușor absorbabile; valoare calorică mare.

Dezavantaje – lipsite de proteine, elemente minerale și vitamine; acțiune cariogenă, dezechilibru nutritiv.

  1. Băuturi nealcoolice

Avantaje – aport hidric, de elemente; minerale (K, Mg, Ca) și vitamine (C, P, caroten), efect diuretic.

Dezavantaje – valoare calorică mică; fără proteine și lipide.