Varsator – Profesie

Orientare

Cind vine momentul alegerii unei profesii, adolescentul din Varsator creeaza probleme anturajului sau. Daca gustul sau pentru modernism nu-i impune de la bun inceput o vocatie tehnica, intr-o corporatie noua, risca sa se impiedice de o aspiratie profesionala mai mult sau mai putin utopica, in masura in care simte dorinta sa-si profesionalizeze un dar de neclasificat in nomenclatorul meseriilor, sau greu de practicat. Se pune intrebarea daca aspiratia sa sociala il poate duce la o activitate de norma intreaga si ii poate oferi o situatie stabila. Sau, poate sa incline pentru o ramura total noua care nu are inca niste cadre bine statornicite si nici debuseuri bine fixate. Alaturi de tipul Berbec, este unul dintre cei care se precipita in profesiile de avangarda, fara sa tina seama de aventura pe care o comporta acest lucru; are bucuria de a ocupa primele locuri si de a lansa meserii noi. Dar putem intelege riscul unei asemenea angajari care poate duce la o activitate in cadrul careia cererea este insuficienta fata de oferta.

De aceea nativul nu trebuie sa neglijeze „micile sfaturi care duc la reusita”, prea adesea subestimate, si are tot interesul sa nu rateze ocaziile care creeaza relatiile utile sau sprijinul pretios, deoarece persoanele pe care le frecventeaza au un rol major, si mai presus de orice conteaza sa bata la usa potrivita.

Daca ii sint cunoscute dificultatile pe care le-am mentionat, trebuie si, in acest moment de inceput al carierei, sa fie constient de limitele si de resursele sale. Nu trebuie sa se bizuie prea mult pe forta fizica ce il poate trage inapoi intr-o competitie, chiar daca subactivitatea sa este compensata de o supraemotivitate stimulatoare. Din aceasta cauza, o ocupatie „pasionanta”, nu prea de rutina, ca cercetarea, explorarea, retusarea, experimentarea sau orice alt exercitiu care trezeste atentia in fata necunoscutului, a incertitudinii, care reclama „gaselnita” este preferabila si mai avantajoasa, de exemplu, decit o cariera administrativa care il poate totusi tenta. In fine, nu trebuie sa piarda din vedere ca libertatea de initiativa este pretioasa (ea trebuie salvgardata in meseria pe care o va alege), tot atit de necesar cit este satisfacerea sentimentului sau de utilitate sociala.