Virtuțile terapeutice ale argilei

Principalele virtuţi terapeutice ale argilei sunt următoarele:

– argila are o remarcabilă putere de absorbţie.

– face dovada unui remarcabil tropism pentru boală în general şi pentru anume boli în particular;

– are, de asemenea, o remarcabilă putere antitoxică; în plus ea potenţează forţele de apărare ale organismului.

– dispune şi de puteri în ceea ce priveşte echilibrarea radioactivă a corpului.

– argila a făcut dovada unor proprietăți cicatrizante de excepţie.

– reîncarcă celulele organismului, prin intermediul unor mecanisme deocamdată necunoscute cu energie vitală, revigorându-le.

Apa argiloasă pe care o pregătim pe baza pulberii sau a argilei pisate folosită în cura internă va fi preparată cu câteva ore înainte de a fi băută. În acest sens într-un pahar de apă vom dizolva o linguriţă de argilă, linguriţa pe care o vom folosi pentru aceasta fiind preferabil de a fi din lemn. Argila se va dizolva deîndată în apă. Această cantitate de apă argiloasă, cuprinsă după cum am văzut într-un pahar de apă, reprezintă doza normală pentru o zi. Cura durează de regulă 3 săptămâni. În prima săptămână, se va bea numai apa, renunţând la sedimentul care se depune la fundul paharului. Asta spre a obişnui organismul cu argila. Ingestia soluției se va face dimineața pe stomacul gol, fie cu jumătate oră înainte de prânz. Într-a doua şi a treia săptămână, vom bea întreg conţinutul paharului, în prealabil bine amestecat.

În vederea folosirii argilei ca pansament sau cataplasmă, vom pregăti în prealabil o pastă omogenă ce rezultă din dizolvarea argilei pisate sau pulverizate şi depozitată într-un vas sau o salatieră, peste care turnăm apă, dar nu mai mult decât până ce aceasta depăşeşte cu un centimetru nivelul produsului solid. Ca şi în cazul apei argiloase, şi cataplasma trebuie preparată cu câteva ore înainte de folosire. Cataplasmele astfel pregătite le vom aplica de preferinţă reci pe locurile bolnave calde (abcese, furuncule, răni), şi le vom ţine între o oră şi o oră şi jumătate. Aceleaşi cataplasme le vom menţine însă 2-3 ore şi chiar pe parcursul nopţii când este vorba despre locuri bolnave dar reci cum este situaţia organelor profunde de tipul ficatului, plămânilor, rinichilor etc. Cataplasmele de argilă, în grosime de circa 2 cm, se pun în prealabil pe pânză care serveşte de suport, şi apoi se aplică pe locul în cauză. Când e vorba de procese cronice, e preferabil a folosi cataplasme calde, încălzirea realizându-se prin „bain-marie” fie folosindu-ne în acest scop de serviciile unui radiator.

Este foarte important ca pansamentul sau cataplasma de argilă să adere intim de regiunea ce trebuie tratată. În acest sens, ne vom servi de bandaje sau de adezive. Cataplasmele le putem aplica de 1-3 ori pe zi, după necesitate şi după toleranţă. În cazuri rare, ele pot provoca dureri şi, în aceste situaţii, le vom aplica călduțe şi le vom ţine mai puţin.

Reţineţi faptul că aceste cataplasme nu se aplică numai pentru a cicatriza o rană, ci şi pentru a revitaliza organe situate în profunzime; organe ca stomacul, ficatul, rinichii etc., pe care, pe această cale, atât de necunoscută în ceea ce priveşte mecanismele benefice, le revitalizăm. Reţineţi de asemenea, faptul, că acest tratament care prin intermediul argilei captează, drenează şi elimină toate impurităţile ţesuturilor, ale sângelui şi ale limfei, trebuie strict individualizat, în funcţie de boală şi de organism. Este totuşi greu de a stabili norme unitare pe această linie.

În continuare să încercăm pe scurt să schițăm largul evantai de boli care beneficiază de pe urma tratamentului cu argilă, dimpreună cu o serie de recomandări practice de folosire a argilei.

Aceste boli sunt:

– insuficiența hepatică şi biliară, beneficiază de cataplasme aplicate pe ficat, o dată sau de doua ori pe zi;

– gastroduodenita şi ulcerul beneficiază şi ele de o cură constând dintr-o ingerare cu 1/2 oră înainte de principalele mese, a unui pahar de apă călduță, în care s-a dizolvat o linguriță rasă de argilă;

– colicele nefritice, litiazice, aşadar acele produse de „pietrele” renale beneficiază de ingerarea unui pahar de apă argiloasă, băută dimineaţa pe nemâncate, şi de aplicarea de cataplasme pe ariile renale în cursul după amiezii.

– nevrozele şi depresiile sunt atenuate în evoluția lor prin aplicaţii pe ceafă, frunte şi pe coloană de cataplasme calde;

– în caz de artrite, dar în afară crizelor dureroase acute, vom aplica 3 cataplasme pe zi, de preferinţă calde. Acest tratament va fi completat prin adaosul unui pahar de apa argiloasă ce va fi băut dimineaţa pe stomacul gol, iar un altul va fi băut cu 1/2 de oră înainte de cină.

– în migrenă vom alterna cataplasme reci de argilă aplicate pe frunte şi pe ceafă;

– în caz de bronşite, este recomandabilă aceeaşi alternanţă de cataplasme, de data aceasta reci, aplicate pe piept şi pe spate;

– în guturai și sinuzită se va inspira apă argiloasă pe nări;

– în caz de amigdalită şi bronşită vom folosi apa argiloasă sub formă de gargară;

– în lumbago şi sciatică, vom aplica pe şale 2-3 cataplasme pe zi, de preferinţă calde, pe care le vom ţine în jur de 3-4 ore pe regiunea şalelor;

– în caz de arsuri, vom aplica pe un tifon fin cataplasme groase de argilă rece, timp de o oră. Dacă tifonul aderă de zona arsă, va fi lăsat totuşi pe loc, schimbând doar cataplasma, pe care o vom aplica atât ziua, cât şi noaptea.

Aceste tratamente se vor face, însă, numai la recomandarea medicului curant.