Skip to main content

Funcționare și principiul de bază al motorului electric

Motorul electric este un dispozitiv complex care convertește energia electrică în energie mecanică, fiind utilizat într-o varietate de aplicații industriale și comerciale. Funcționarea acestuia se bazează pe principiul interacțiunii dintre câmpurile magnetice și curentul electric.

Principiul de bază al motorului electric constă în crearea unui câmp magnetic prin trecerea curentului electric prin înfășurarea bobinei de lași și prin prezenta unui inductor permanent. Când curentul electric trece prin înfășurările bobinei, un câmp magnetic este creat și exercită o forță asupra inductorului permanent, determinând acesta să se rotească. Această mișcare de rotație este transmisă printr-un ax și poate fi utilizată pentru a genera energie mecanică.

Avantajele utilizării motorului electric în comparație cu motoarele cu combustie internă sunt numeroase. În primul rând, motorul electric este mai eficient din punct de vedere energetic, având un randament mult mai ridicat decât motoarele cu ardere internă. De asemenea, motorul electric este mai ecologic deoarece nu emite emisii poluante în atmosferă. Un alt avantaj important este că motorul electric este mai silențios și mai puțin zgomotos în funcționare decât motoarele cu combustie internă.

Cuprins:

Avantajele utilizării motorului electric în comparație cu motoarele cu combustie internă

Motorul electric prezintă numeroase avantaje în comparație cu motoarele cu combustie internă, ceea ce a determinat creșterea interesului și adoptarea sa în diverse domenii. Unul dintre principalele avantaje ale utilizării motorului electric este eficiența energetică superioară. Aceste motoare convertește o mare parte a energiei electrice în energie mecanică, fără a genera pierderi semnificative de energie sub formă de căldură sau zgomot. Astfel, ele pot atinge eficiențe chiar și de peste 90%, în timp ce motoarele cu combustie internă au o eficiență mult mai scăzută, în jur de 20-30%.

Un alt avantaj al motorului electric este emisia redusă de gaze cu efect de seră și poluanți. Motoarele cu combustie internă generează o cantitate semnificativă de gaze nocive, cum ar fi dioxidul de carbon și monoxidul de carbon, care contribuie la încălzirea globală și la poluarea aerului. În schimb, motoarele electrice nu produc emisii directe, contribuind la protejarea mediului înconjurător și la îmbunătățirea calității aerului. Aceasta este o caracteristică crucială în contextul creșterii preocupării mondiale pentru sustenabilitate și soluții de transport mai ecologice.

AspectMotor ElectricMotoare cu Combustie Internă
Eficiență EnergeticăMai ridicată, de obicei, peste 90%Mai scăzută, adesea sub 30-40%
Zero Emisii LocaleNu generează emisii în locurile de folosireProduc emisii de gaze poluante
Costurile de ÎntreținereMai reduse datorită mai puținelor componente mobileMai mari din cauza complexității motoarelor și a necesității de lubrifiere și răcire
Zgomot RedusFuncționare mai silențioasăProduc zgomot semnificativ în timpul funcționării
Sursă de Energie DiversificatăPoate fi alimentat din surse regenerabile și durabileDepinde de combustibili fosili, o resursă limitată
Energie RecuperatăPosibilitatea de a recupera și utiliza energie în timpul frânăriiPierderi semnificative de energie în timpul frânării
Răspuns ImediatCuplu instantaneu și răspuns rapidNecesită timp pentru a atinge cuplul maxim
Compact și UșorConstrucție mai simplă și mai ușoarăConstrucție complexă și mai grea
Adaptabilitate TehnologicăSe pretează la integrarea tehnologiilor avansate (IoT, AI)Mai dificil de modernizat și adaptat la tehnologii recente
SustenabilitateContribuie la reducerea amprentei de carbonDependență de combustibili fosili cu impact negativ asupra mediului

Este important să reținem că aceste avantaje pot varia în funcție de tipul specific de aplicație și de evoluțiile tehnologice continue din ambele domenii.

Tipuri de motoare electrice utilizate în diverse aplicații

Există o varietate mare de tipuri de motoare electrice utilizate în diverse aplicații, fiecare având caracteristici și avantaje distincte. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de motoare electrice utilizate în industrie:

1. Motorul cu curent continuu (DC): Acest tip de motor utilizează curent continuu pentru a genera mișcarea. Unul dintre avantajele sale este că poate fi ușor controlat prin ajustarea tensiunii de alimentare și a curentului. De asemenea, motorul cu curent continuu oferă o accelerație bună și un cuplu ridicat în raport cu dimensiunile sale.

2. Motorul cu curent alternativ (AC): Motorul cu curent alternativ este cel mai utilizat tip de motor electric în diverse aplicații industriale. Acesta funcționează prin reversarea direcției curentului pentru a genera mișcarea. Avantajele motorului AC includ costuri mai reduse, eficiență mai mare și fiabilitate crescută.

3. Motorul pas cu pas: Acesta este un tip de motor electric precis și controlabil, care mută axul în pași mici și discrete. Motorul pas cu pas este utilizat în aplicații care necesită poziționări precise, cum ar fi imprimantele 3D, roboții și echipamentele medicale.

4. Motorul sincron: Motorul sincron funcționează la o viteză constantă sincronizată cu frecvența curentului alternativ. Acesta este utilizat în principal pentru aplicații care necesită un cuplu constant și o viteză precisă, cum ar fi pompile sau compresoarele.

Tip de Motor ElectricDescriereAplicații Comune
Motor de Curent Continuu (CC)Funcționează cu o sursă constantă de curent continuu.Electromotoare mici, scutere electrice, unele vehicule hibride.
Motor de Curent Alternativ (CA)Folosește curent alternativ și este mai frecvent utilizat în vehicule electrice.Mașini electrice, autobuze electrice, trenuri electrice.
Motor Sincron (SM)Sincronizează mișcarea rotorului cu frecvența curentului alternativ.Utilizat în mașini electrice, unele trenuri și vehicule electrice industriale.
Motor Asincron (inductiv) (IM)Rotorul se rotește cu o viteză mai mică decât câmpul magnetic creat de stator.Utilizat într-o varietate de aplicații, inclusiv vehicule electrice, datorită eficienței sale.
Motor Sincron cu Magnet Permanent (PMSM)Folosește magneți permanenți pentru a crea câmpul magnetic.Utilizat în mașini electrice pentru eficiența și cuplul său ridicat.
Motor Sincron Reluctant (SRM)Depinde de reluctanța magnetică pentru a obține cuplu.Potrivit pentru aplicații care necesită o eficiență ridicată și o viteză variabilă, cum ar fi mașinile electrice.
Motor Line-Start Permanent Magnet (LSPM)Combină caracteristicile motorului asincron și PMSM.Utilizat în unele vehicule electrice pentru a îmbina eficiența cu viteză variabilă.

Este important să notăm că tipurile de motoare electrice pot varia în funcție de aplicație și evoluțiile tehnologice din domeniu. Alegerea motorului potrivit depinde de cerințele specifice ale vehiculului sau echipamentului.

Important:

 • – Există o varietate de tipuri de motoare electrice, fiecare adecvat pentru anumite aplicații.
 • – Motorul cu curent continuu oferă control și accelerație bună.
 • – Motorul cu curent alternativ este cel mai utilizat în industrie datorită costurilor reduse și fiabilității.
 • – Motorul pas cu pas este utilizat pentru poziționări precise.
 • – Motorul sincron este potrivit pentru aplicații cu necesitate de cuplu constant și viteză precisă.

Eficiența energetică a motorului electric și impactul său asupra mediului înconjurător

Eficiența energetică este unul dintre cele mai importante avantaje ale motorului electric în comparație cu motoarele cu combustie internă. Acest tip de motor convertește energia electrică în energie mecanică cu o eficiență mult mai mare decât motoarele cu ardere internă. Astfel, motorul electric utilizează mai puțină energie electrică pentru a produce aceeași cantitate de energie mecanică, ceea ce duce la mai puțină consum de resurse și la o reducere semnificativă a emisiilor de gaze nocive în atmosferă.

Impactul asupra mediului înconjurător este un alt aspect important al motorului electric. Datorită eficienței sale energetice ridicate, acesta reduce consumul de combustibili fosili și emisiile de gaze de seră asociate. Astfel, motorul electric contribuie la reducerea poluării aerului și la protejarea calității mediului înconjurător. De asemenea, utilizarea sa înlocuiește în mare măsură dependența de petrol și alte resurse finite, contribuind la durabilitatea și siguranța energetică pe termen lung.

Eficiența Energetică a Motorului ElectricDescriereImpactul Asupra Mediului
Eficiență RidicatăMotoarele electrice au o eficiență mai mare în conversia energiei electrice în mișcare.Reducerea consumului de energie contribuie la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Zero Emisii LocaleÎn timpul funcționării, motorul electric nu emite gaze de eșapament sau poluanți la locul de folosire.Contribuie la ameliorarea calității aerului și reducerea poluării în zonele urbane.
Recuperarea Energiei la FrânareUnele motoare electrice permit recuperarea energiei în timpul frânării, transformând-o înapoi în energie electrică.Îmbunătățește eficiența generală și reduce consumul de energie.
Sursă de Alimentare DurabilăPosibilitatea de a alimenta motoarele electrice cu energie din surse regenerabile (solară, eoliană, hidroenergie).Reducerea dependenței de combustibilii fosili și limitarea impactului asupra resurselor naturale.
Durată de Viață ProlongatăÎn general, motoarele electrice au o durată de viață mai lungă și necesită mai puțină întreținere.Reduce impactul asupra mediului prin scăderea deșeurilor generate și resurselor consumate.
Eficiență la Viteză VariabilăMotoarele electrice pot menține o eficiență ridicată și la diferite nivele de viteză.Potrivite pentru aplicații cu cerințe variabile, precum vehiculele electrice.

Este important să evidențiem că avantajele și impactul asupra mediului pot varia în funcție de sursa de alimentare a motorului electric și de modul în care energia electrică este generată într-o anumită regiune. Utilizarea surselor regenerabile maximizează beneficiile asupra mediului.

Aplicații practice ale motorului electric în diverse industrii, precum automobile, energetica sau producția de bunuri de larg consum

Industria automobile a fost una dintre primele industrii care a adoptat utilizarea motorului electric în mod extins. Acest tip de motor este utilizat în vehiculele electrice, care devin din ce în ce mai populare în zilele noastre. Aceste vehicule sunt alimentate de baterii, care sunt încărcate folosind energie electrică din rețea sau din surse regenerabile. Utilizarea motorului electric în industria automotive are mai multe avantaje, printre care se numără reducerea emisiilor de gaze de eșapament, economisirea de combustibil și diminuarea dependenței de petrol.

În industria energetică, motorul electric este folosit în diferite aplicații, precum generatoarele electrice și pompele de apă. Aceste echipamente sunt esențiale pentru producerea și distribuția de energie electrică, precum și pentru asigurarea apei potabile în comunități. Utilizarea motorului electric în industria energetică contribuie la eficiența proceselor și la reducerea consumului de energie, având un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și reducând costurile de exploatare.

În industria producției de bunuri de larg consum, motorul electric este folosit pentru a alimenta diverse mașini și echipamente, cum ar fi linii de asamblare, mixere, mașini de cusut, precum și pentru automatizarea proceselor de producție. Utilizarea motorului electric în aceste aplicații ajută la creșterea eficienței și productivității, reducerea costurilor de producție și asigurarea unui mediu de lucru sigur și curat.

Importanța tehnologiei de stocare a energiei pentru dezvoltarea motorului electric

Tehnologia de stocare a energiei joacă un rol esențial în dezvoltarea și succesul motorului electric. Această tehnologie permite acumularea și utilizarea eficientă a energiei electrice necesare pentru propulsia vehiculelor electrice. Există mai multe tipuri de tehnologii de stocare a energiei, cum ar fi acumulatorii cu litiu-ion, bateriile cu hidrogen și supercondensatoarele, care oferă soluții variate și adaptabile la diverse aplicații ale motorului electric.

Prin utilizarea tehnologiei de stocare a energiei, motorul electric devine mai versatil și autonom. Aceasta înseamnă că vehiculele electrice pot înregistra distanțe mai mari, cu timp de încărcare mai scurt și posibilitatea de a fi utilizate într-o gamă mai largă de aplicații. De asemenea, aceasta contribuie la reducerea dependenței de combustibili fosili și diminuarea impactului asupra mediului înconjurător, ducând la o dezvoltare durabilă a industriei de transport.

AspectDescriere
Autonomie Prolongată a VehiculelorTehnologia de stocare a energiei permite bateriilor vehiculelor electrice să furnizeze energie pe o perioadă mai lungă de timp.
Flexibilitate în Utilizarea Sursei de EnergiePermite încărcarea și stocarea energiei în perioade cu excedent de energie, oferind flexibilitate în alegerea sursei de alimentare.
Gestionarea Variației de CerereAjută la echilibrarea cererii și ofertei de energie electrică, reducând riscul de fluctuații în rețelele electrice.
Stabilizarea Rețelelor ElectriceContribuie la menținerea stabilității rețelelor electrice prin gestionarea fluctuațiilor de putere și frecvență.
Integrarea Surselor RegenerabileFacilitează integrarea eficientă a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și cea eoliană, în rețelele electrice.
Gestionarea Eficientă a EnergieiOferă posibilitatea de a optimiza utilizarea energiei și a evita pierderile prin stocarea excedentului în perioade de consum redus.
Suport pentru Sistemele de Încărcare RapidăTehnologia de stocare permite implementarea sistemelor de încărcare rapidă, accelerând adoptarea vehiculelor electrice.
Redundanță și Siguranță EnergeticăAsigură o sursă de energie de rezervă în caz de întrerupere sau defecțiune în rețeaua principală.
Reducerea Dependentei de Combustibili FosiliContribuie la reducerea dependenței de sursele tradiționale de energie și promovează sustenabilitatea în transport și industrie.
Inovare și Dezvoltare ContinuăStocarea eficientă a energiei stimulează cercetarea și dezvoltarea în domeniul bateriilor și altor tehnologii de acumulare.

Stocarea eficientă a energiei este esențială pentru a optimiza performanța și eficiența motorului electric, oferind soluții pentru provocările legate de autonomia vehiculelor electrice și gestionarea variațiilor în producția și consumul de energie.

Important:

 • – Tehnologia de stocare a energiei este esențială pentru dezvoltarea motorului electric.
 • – Acumulatorii cu litiu-ion, bateriile cu hidrogen și supercondensatoarele sunt soluții de stocare a energiei utilizate în motorul electric.
 • – Utilizarea tehnologiei de stocare a energiei permite creșterea autonomiei vehiculelor electrice și reducerea impactului asupra mediului.

Evoluția tehnologică a motorului electric și perspectivele de viitor

Tehnologia motorului electric a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, punând bazele unor perspective promițătoare pentru viitor. Inovațiile tehnologice au îmbunătățit semnificativ performanța și eficiența motorului electric, deschizându-i noi oportunități în diverse domenii de aplicare. Iată câteva aspecte valoroase ale evoluției tehnologice a motorului electric și perspectivele sale de viitor:

1. Bateriile mai performante: Unul dintre principalele domenii de cercetare în evoluția motorului electric este dezvoltarea bateriilor mai performante. Capacitatea și durata de viață a bateriilor au crescut semnificativ, permițând vehiculelor electrice să parcurgă distanțe mai mari și să ofere o autonomie mai mare. În viitor, se preconizează că bateriile vor deveni și mai eficiente și mai accesibile, deschizând calea spre o utilizare extinsă a vehiculelor electrice.

2. Îmbunătățiri în eficiența motorului electric: S-a observat o creștere semnificativă a eficienței motorului electric datorită inovațiilor tehnologice. Noile materiale și proiectele inovatoare ale componentelor motorului au contribuit la reducerea pierderilor de energie și la creșterea eficienței în transformarea energiei electrice în energie mecanică. În viitor, se așteaptă ca aceste îmbunătățiri în eficiența motorului electric să continue, aducând beneficii semnificative în ceea ce privește consumul de energie și sustenabilitatea.

Important:

 • – Evoluția tehnologică a motorului electric a condus la îmbunătățiri semnificative în performanță și eficiență.
 • – Bateriile mai performante deschid calea către o autonomie mai mare a vehiculelor electrice.
 • – Creșterea eficienței motorului electric reduce consumul de energie și contribuie la sustenabilitate.

Aspecte legate de siguranța și întreținerea motorului electric

Atunci când este vorba de siguranța și întreținerea motorului electric, există câteva aspecte cheie pe care orice utilizator sau tehnician ar trebui să le ia în considerare. Iată câteva dintre acestea:

1. Protecția împotriva șocurilor electrice: Motorul electric generează o cantitate semnificativă de curent electric, deci este necesară o protecție adecvată pentru a preveni accidentele legate de șocurile electrice. Pentru a asigura siguranța utilizatorilor, motorul electric trebuie învelit într-un carcasă izolată și întreținută periodic pentru a verifica orice defect de izolație.

2. Ventilație și răcire eficientă: Motorul electric poate genera căldură în timpul funcționării, iar supraîncălzirea poate duce la deteriorarea acestuia. Este esențial să se asigure o bună ventilație a motorului și să se verifice în mod regulat sistemul de răcire pentru a preveni suprancălzirea. De asemenea, se recomandă ca motorul să fie utilizat într-un mediu bine ventilat pentru a permite dispersarea eficientă a căldurii.

3. Întreținere regulată: Motorul electric necesită întreținere periodică pentru a se asigura funcționarea sa optimă și prevenirea defecțiunilor. Aceasta poate include verificarea și curățarea periilor, înlocuirea curelelor sau a rulmenților uzate, lubrifierea componentelor mobile și verificarea conexiunilor electrice. Întreținerea regulată nu numai că prelungește durata de viață a motorului, dar și contribuie la siguranța utilizatorilor.

Important:

 • – Protecția împotriva șocurilor electrice și verificarea izolației trebuie să fie prioritate în asigurarea siguranței motorului electric.
 • – Ventilația și răcirea eficientă sunt esențiale pentru prevenirea supraîncălzirii motorului electric.
 • – Întreținerea regulată este necesară pentru optimizarea performanței motorului și prevenirea defecțiunilor.

Impactul motorului electric asupra economiei și locurilor de muncă

Motorul electric are un impact semnificativ asupra economiei și locurilor de muncă într-o varietate de domenii. Acesta aduce numeroase avantaje în ceea ce privește eficiența energetică și reducerea emisiilor de carbon, ceea ce contribuie la protejarea mediului înconjurător. Prin utilizarea motorului electric în diverse industrii, se observă o creștere a productivității și o reducere a costurilor operaționale, ceea ce conduce la o îmbunătățire a performanței economice generale.

Iată câteva aspecte importante legate de impactul motorului electric asupra economiei și locurilor de muncă:

1. Creație de noi locuri de muncă – Dezvoltarea și implementarea motorului electric au fost însoțite de o cerere crescută de ingineri, tehnicieni și specialiști în această tehnologie. Apariția acestui sector de piață a stimulat crearea de noi locuri de muncă și a contribuit la dezvoltarea unei forțe de muncă specializate.

2. Reducerea dependenței de importuri de combustibili fosili – Adoptarea motorului electric reprezintă o oportunitate de a reduce dependența de importurile de combustibili fosili și, implicit, de a economisi fonduri care pot fi investite în economia internă. Prin dezvoltarea și implementarea tehnologiei de fabricare a motorului electric, se deschid noi oportunități pentru producția internă, generând creștere economică și locuri de muncă în sectorul industrial.

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele evidențiate de impactul motorului electric asupra economiei și locurilor de muncă. Prin adoptarea acestei tehnologii, se poate obține o tranziție către o economie mai sustenabilă și mai echilibrată, cu beneficii pe termen lung pentru mediu și societate. De-a lungul timpului, se așteaptă o accelerare a acestei tendințe, susținută de investiții semnificative și de politici guvernamentale care promovează utilizarea motorului electric ca soluție sustenabilă de transport și producție.

Inițiative și politici guvernamentale care promovează utilizarea motorului electric ca soluție sustenabilă de transport și produ

Inițiative și politici guvernamentale joacă un rol esențial în promovarea utilizării motorului electric ca soluție sustenabilă de transport și producție. Aceste măsuri au fost luate în considerare pentru a aborda provocările legate de schimbările climatice și pentru a reduce dependența de combustibili fosili. Prin urmare, guvernele din întreaga lume au introdus diverse programe și politici care facilitează adoptarea și utilizarea motorului electric.

Unul dintre principalii piloni ai acestor inițiative este stimularea dezvoltării și producției de vehicule electrice prin intermediul unor măsuri precum subvenționarea achiziției de mașini electrice și instalarea de infrastructură de încărcare în spațiile publice. De asemenea, se acordă diferite avantaje, cum ar fi reduceri de taxe și impozite pentru proprietarii de vehicule electrice. Aceste politici guvernamentale au un impact semnificativ asupra creșterii adopției de mașini electrice și încurajează industria producătoare să investească în dezvoltarea acestor vehicule și infrastructură.

O altă inițiativă importantă este promovarea utilizării motorului electric în sectorul producției de energie. Guvernele încurajează instalarea de unități de producție a energiei electrice regenerabile și încurajează utilizarea acestora în detrimentul sistemele de producție bazate pe combustibili fosili. Prin politici de subvenționare și reglementări favorabile, se crează un mediu propice pentru dezvoltarea și implementarea surselor durabile de energie electrică. Astfel, utilizarea motorului electric în domenii precum industria energeticii devine o soluție viabilă și sustenabilă, având un impact benefic asupra mediului înconjurător.

FAQ – Motorul Electric

Care este principiul de bază al motorului electric?

Motorul electric funcționează pe baza principiului de conversie a energiei electrice în energie mecanică, prin intermediul unui câmp magnetic.

Ce avantaje oferă utilizarea motorului electric în comparație cu motoarele cu combustie internă?

Motoarele electrice sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, au emisii reduse de gaze cu efect de seră și poluare și necesită întreținere mai puțină. De asemenea, acestea oferă o experiență de conducere mai liniștită și sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Ce tipuri de motoare electrice sunt utilizate în diverse aplicații?

Există mai multe tipuri de motoare electrice, printre care motoarele cu curent continuu (DC), motoarele cu curent alternativ (AC) și motoarele sincrone.

Care este eficiența energetică a motorului electric și cum afectează mediul înconjurător?

Motorul electric are o eficiență energetică ridicată, ceea ce înseamnă că transformă o cantitate mai mare de energie electrică în energie mecanică, comparativ cu motoarele cu combustie internă. Aceasta duce la o reducere a consumului de combustibili fosili și a emisiilor de carbon, contribuind la protejarea mediului înconjurător.

Care sunt aplicațiile practice ale motorului electric în diverse industrii?

Motoarele electrice sunt utilizate în diverse industrii, inclusiv în industria automotive pentru vehicule electrice, în industria energetica pentru generarea și distribuția de energie electrică și în industria producției de bunuri de larg consum pentru diverse echipamente și aparate electrice.

Ce importanță are tehnologia de stocare a energiei pentru dezvoltarea motorului electric?

Tehnologia de stocare a energiei este crucială pentru dezvoltarea motorului electric, deoarece permite acumularea și utilizarea eficientă a energiei electrice în diverse aplicații, inclusiv în vehiculele electrice.

Cum a evoluat tehnologia motorului electric și care sunt perspectivele de viitor?

Tehnologia motorului electric a evoluat rapid în ultimii ani, cu îmbunătățiri semnificative în eficiență și autonomie. Perspectivele de viitor sunt promițătoare, cu dezvoltarea bateriilor mai performante, reducerea costurilor și extinderea infrastructurii de încărcare.

Care sunt aspectele legate de siguranța și întreținerea motorului electric?

Motorul electric este considerat mai sigur decât motoarele cu combustie internă, deoarece nu implică combustibili inflamabili. Întreținerea acestuia este, de asemenea, simplă, necesitând mai puține verificări și reparații decât motoarele tradiționale.

Care este impactul motorului electric asupra economiei și locurilor de muncă?

Utilizarea motorului electric poate avea un impact pozitiv asupra economiei și locurilor de muncă, prin crearea de noi industrii și locuri de muncă în producția și infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice.

Ce inițiative și politici guvernamentale promovează utilizarea motorului electric ca soluție sustenabilă de transport și producție?

Guvernele din întreaga lume au adoptat diverse inițiative și politici pentru a promova utilizarea motorului electric, inclusiv subvenții pentru achiziționarea de vehicule electrice, crearea de infrastructură de încărcare și promovarea cercetării și dezvoltării în domeniul tehnologiilor electrice.